perjantai 6.12.2019 | 02:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Toimintaloma pitää mielen virkkuna

Selänne
Pe 9.8.2019 klo 12:00

Porisin tällä viikolla haapajärvisen pienyrittäjän kanssa. Hän kertoi pitäneensä neljä tuntia kesälomaa. Neljän tunnin aikana oli ajeltu vaimon kanssa syrjäkylien sorateitä ja ihmetelty maaseudun verkkaista meininkiä. Sitten oli palattu taas työhön ja tohinaan. Mitäpä tuota nyt yhtenään lomailemaan ja rannalla makoilemaan. Tulee vain makuuhaavoja, lorvikatari ja avioriitoja. Yrittäjä ei vaikuttanut kovin katkeralta vaan ajatteli sen kuuluvan elämään. Hän oli pelannut tietoisesti korttinsa ja näillä mentiin.

Palkansaajasta moinen käytäntö saattaa tuntua hullulta, mutta tosiasiassa suuressa osassa maailmaa palkalliset kesälomat ovat täysin tuntemattomia. En tietenkään ihaile mitään lomatonta mallia. Sen verran minullakin laiskan suonta vetää, että on hyvä välillä huilia.

Maataloissa ei tunnettu ennen lomia lainkaan. Oli mentävä kiulu kourassa aamuin illoin navettaan lypsämään. Ja jos lehmän kanttura potkaisi emäntää takalistoon, siinä ei voivottelu auttanut. Iltasella voideltiin mustelma tulivoitteella ja aamuviideltä sama lypsy jatkui. Se oli elämäntapa ja siihen oli totuttu, kun ei muusta elämästä ja herrojen kekkuloinneista tiedetty hitustakaan.

Kerran pääsin toki jyväjemmarien matkassa linja-autolla Helsinkiin maataloustuottajien juhliin. Siellä MTK:n isokenkäiset ja Kepun kenttäväki lauloivat yhtä virttä ja puhkuivat maaseudun ja maidon tuotantoon uskoa. Itse en ymmärtänyt mitään siitä meiningistä. Minua vain ihmetytti Mannerheimin tiellä kolistelevat raitiovaunut ja pilviin kurottautuneet kerrostalot.

Paljon lomailleet ja matkustaneet ihmiset kohtaavat jossain vaiheessa kyltymyksen tunteen. Jatkuva rantaelämä ja ostoskeskuksissa hengaileminen aiheuttaa mielessä inflaation. Nyt on tullut muotiin toiminnalliset lomat, missä kaupunkilaiset menevät nokkimaan sieniä ja marjoja. Tapasin toissa viikolla leirintäalueen itsepalvelukeittiössä sveitsiläisen nuoren miehen. Hän paistoi pyytämäänsä kyrmyniska-ahventa pannussa. Hän oli kokenut mielen herpaantumisen erämaajärvellä. Ne olivat varmasti muistoja, jotka jäivät lopuksi ikää mieleen. Siinä olisi Komujärven, Vuohtojärven, Kuonanjärven ranta-asukkaille bisnesideaa houkutella tänne ruuhkaisesta Euroopasta herroja ja pistää heidät vaikka päiväksi risusavottaan.

#