perjantai 6.12.2019 | 02:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Kohta sataa

Selänne
Pe 9.8.2019 klo 11:30

Pihtiputaan oma supertähti, Pete Parkkonen lauloi muuan vuosi sitten kappaleen Kohta sataa. Sitä on tullut hoettua mielessä ja välillä ääneenkin useammin kuin kerran tänä kesänä, sillä armahtava vesisade ei ole eksynyt ainakaan Kangaskylälle pitkiin aikoihin.

Ihan rehellisesti voin sanoa, etten muista milloin meillä olisi satanut.

Mutta nyt sataa - vihdoin ja viimein. Ei se taida kuitenkaan enää paljoa pelastaa, sillä nurmikkomme on tyystin palanut, herukat kuihtuneet rupukoiksi ja vadelmat suorastaan ruppanoiksi. Omenoitakaan ei tule. Laskin, että viime vuonna ennätyssadon tuottaneessa puussa on ehkä noin 15 omenaa, jotka ovat kooltaan tällä hetkellä luumun kokoisia. Eipä niistä taida syötäviä tänä syksynä tulla. Oma veikkaukseni on, että ne ovat kärsineet kuivuutta enemmän kylmistä öistä, sillä onhan vanhoilla puilla on pitkät juuret. Mikä lienee viljojen tilanne nyt?

Olen jo monen kertaan ehtinyt miettiä, mikä olisi perheemme tilanne, jos eläisimme aikaa vaikkapa sata vuotta sitten. Veikkaan, että ensi talvena olisi tullut nälkä ja hätäapua olisi haettu sieltä, missä maa on saanut vettä. Ei ihan kiva ajatus. Onneksi elämme 2000-lukua ja ruokaa saa kaupasta aina kun siltä tuntuu.

Mitähän sata vuotta sitten elänyt ihminen miettisi tämän päivän valikoimasta, kun kaupasta saa kaikkea mitä voi toivoa ja vielä enemmän. Se ei ole yksi, eikä kaksi kertaa, kun on itsekin pyöritellyt jotain uutta kaupan hyllyltä bongattua purnukkaa tai hedelmää ja ihmetellyt mitä sillä pitäisi seuraavaksi tehdä. Onneksi on ”kuukkeli” - se tietää.

Mutta siihen vesisateeseen. Ymparisto.fi -sivusto kertoo, että Oulun eteläpuolisella Pohjanmaalla vedenkorkeudet ja virtaamat ovat monin paikoin edelleen selvästi tavanomaista pienempiä.

Esimerkiksi Pyhäjoen Tolpankoskessa vedenkorkeus on havaintojaksonsa ajankohdan alimmassa lukemissa. Jokien virtaamat pysyvät pieninä sään jatkuessa vähäsateisena. Vähäsateinen jakso on saanut myös järvien pinnat laskuun.

Pitäisikö meidän opetella tanssimaan se kuuluisa sadetanssi? Ei siitä varmaan haittaakaan olisi.

#