perjantai 6.12.2019 | 02:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Outi Levä kolumnissaan: Kun viet täynnä, tuo tyhjänä takaisin

Selänne
Pe 9.8.2019 klo 11:00

Juomatölkeistä saa viisitoista senttiä, kun palauttaa ne kauppaan, paitsi Virosta rahdatuista. Ne kuuluvat pienmetalliin. Suomessa tölkkien palautusaste on ollut jo vuosia 95 prosentin luokkaa. Tölkkien alumiinin uusiokäyttö on hyvin energiatehokasta.

Lauantaina pamahtelee taas, kun kyyhkyjahti alkaa. Kyyhkyt murkinoivat kupunsa täyteen metsässä mustikoita ja pelloilla siemeniä. Peltojen reunoista niitä jahdataankin. Pian alkaa myös sorsan metsästys ja syyskuussa metsäkanalintujen. Haulikon patruunoiden hylsyt eivät kuulu luontoon, vähiten pelloille. Niissä on paljon muovia, joka ei koskaan maadu. Luontoon eivät kuulu myöskään metalliset kiväärien patruunoiden hylsyt. Eivätkä tölkit pelloille, kosteikoille tai muuhunkaan luontoon. (Virosta rahdatut tai kotimaasta hankitut alkoholipitoiset eivät kuulu metsästykseen ensinkään!) Aina silloin tällöin lehmä menehtyy syötyään rehun seassa tölkin palasia. Se on iso menetys karjan omistajalle. Moni maanviljelijä onkin kieltänyt metsästyksen pelloiltaan.

En kannata verojen lisäämistä, mutta panteissa on ideaa. Joku somesuomalainen ehdotti taannoin, että haulikon, miksei kiväärinkin, patruunoista alettaisiin periä panttia kuten tölkeistä ja pulloistakin, patruunoista viisikymmentä senttiä kappaleelta. Rahan saisi takaisin, kun palauttaisi hylsyt uusia patruunoita ostaessaan. Pantti on motivoinut meitä palauttamaan pullot ja tölkit. Tyhjiä tölkkejä kaikki eivät valitettavasti jaksa (=viitsi) takaisin kantaa. Roskaaminen on asenne, välinpitämättömyytä ja toisista ja ympäristöstä piittaamattomuutta. Motivoisiko hylsyjen pantillisuus muutamia ”roskaajia” kantamaan hylsynsä takaisin? Loppuisiko silloin sorsastusalueiden ja peltojen sotkeminen?

#