perjantai 6.12.2019 | 02:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vuodeosaston toiminta loppui Reisjärven terveyskeskuksesta 31. heinäkuuta, ja muuttui elokuun ensimmäisenä arviointi- ja vuorohoitoyksikkö Arviidaksi.

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Pe 9.8.2019 klo 00:00

Vuodeosaston toiminta loppui Reisjärven terveyskeskuksesta 31. heinäkuuta ja muuttui elokuun ensimmäisenä arviointi- ja vuorohoitoyksikkö Arviidaksi.

– Keskiyöllä ei tapahtunut mitään ihmeellistä. Samat asiakkaat jatkoivat hoitojaksojaan omilla paikoillaan, eikä kenenkään tarvinnut lähteä naapurikuntaan hoitoon. Nyt eletään siirtymävaihetta ja edetään asioissa päivä kerrallaan, sairaanhoitaja Katri Parkkila nauraa.

– Perustyö ei juurikaan muutu, mutta ajatus sitäkin enemmän. Asiakasta ei enää hoideta sairaus edellä, hän jatkaa.

Lyhyesti sanottuna; kun potilas vaikkapa leikataan keskussairaalassa, hänet lähetetään pian sen jälkeen toipumaan akuuttivuodeosastolle, joka Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen alueella sijaitsee nyt joko Haapajärvellä tai Pyhäjärvellä.

Hän voi tulla myös suoraan Arviidaan, mikäli lääkäri katsoo, ettei hän tarvitse päivittäistä lääkärin arviota voinnistaan.

Mikäli asiakas on mennyt akuuttivuodeosastolle, hänet siirretään voinnin parantuessa Arviidaan, missä hänelle tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma, jonka mukaan häntä kuntoutetaan ja siirretään mahdollisiin jatkohoitopaikkoihin. Toki asiakas voi mennä suoraan kotiinkin.

– Arviida ei ole enää kenellekään pysyvä hoitopaikka. Tavoitteemme on kotihoidon lisääminen, kuten kaikkialla Suomessa tällä hetkellä. Asiakkaat hoidetaan sekä kotona että Arviidassa henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Arvioinnin, vuorohoidon ja kuntoutuksen lisäksi meillä annetaan saattohoitoa sekä kotisairaalajaksoja lääkärin hoitosuunnitelman mukaan, Parkkila sanoo.

Yksi näkyvimmistä muutoksista tavallisen kuntalaisen kohdalla lienee Arviidan toiminnan siirtyminen sosiaalilainsäädännön alla.

– Vuodeosastona toimimme aikaisemmin terveydenhuoltolain alaisuudessa. Muutos tarkoittaa sitä, että me emme enää hoida täällä muita kuin tänne kotiutushoitajan tai lääkärin kautta ohjattuja asiakkaita. Omaishoitajilla on sitten omat polkunsa, mutta se on jo oma juttunsa, sairaanhoitaja Tuija Paananen kertoo.

Tähän saakka osastolla on otettu iltaisin ja viikonloppuisin näytteitä, tehty pikatestejä ja hoidettu kaikki muutkin apua tarvitsevat.

– Yhteispäivystys on jatkossa heidän oikea osoitteensa ja tarvittaessa myös ambulanssi. Emme me tietenkään akuutissa hädässä olevaa ihmistä ovelta pois käännytä, mutta ylimääräisiä näytteitä tai haavanhoitoja emme enää tee. Jatkossa keskitymme Arviidan asiakkaisiin sekä toimimiseen kotihoidon ja Honkalinnan konsulttina. Esimerkiksi i.v. antibiootilla voi edelleen käydä kotoa Arviidassa lääkärin hoitosuunnitelman mukaisesti. Meillä ei myöskään ole jatkossa enää omaa lääkevarastoa, joten muun muassa mökkiläisten on jatkossa huolehdittava lääkkeistään paremmin, Paananen ja Parkkila painottavat.

Huomioitavaa on myös se, että Reisjärvellä otetaan laboratorionäytteitä jatkossa vain maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 7 - 9.30.

Eri lainsäädännön piiriin siirtyminen vaikuttaa myös Arviidan asiakkaiden elämään.

– Vuodeosasto tarjosi asiakkailleen ennen niin vaatteet, lääkkeet kuin rasvatkin. Nyt tilanne on toinen. Jatkossa täällä hoidettavat asiakkaat tuovat mukanaan omat vaatteensa, lääkkeensä ja vaippansa, Parkkila toteaa.

– Tämä tuo muutosta hoitajienkin toimintatapoihin, itse näen suurimpana haasteena lääkehoidon toteutumisen, kun asiakkaat tulevat hoitoon omien dosettien ja annosjakelupussirullan kanssa eikä lääkkeitä enää jaeta kaapista lääkelistan mukaan.

Myös Arviidan asiakaspaikat ovat vähentyneet. Ennen 16 paikkaisella vuodeosastolla on nyt Arviidassa 12 asiakaspaikkaa.

– Tyhjästä huoneesta tehdään kotihoidon toimisto. Laitoshuoltajat eivät enää auta meitä hoitotyössä samalla tavoin kuin ennen, vaan he keskittyvät nyt siivoamiseen. Syyskuun alusta Hahon Susanna aloittaa lääkärin vastaanotolla sairaanhoitajana, ja hän toimii myös muistihoitajana.

Aiemmin Vanhustenkotiyhdistyksen hoitama Palvelutalo Mansikka on niin ikään muuttunut senioriasumisyksiköksi ja toimii nyt Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen kotihoidon alla.

– He asuvat siellä omissa kodeissaan ja saavat tarvitsemansa kotihoidon palvelut koteihinsa oman hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisesti. Päivätoiminta on siirtynyt myös Mansikkaan, joten sitä ei ole enää tarjolla Arviidan tai Honkalinnan väelle. Myös yöpartio on siirtynyt osaksi kotihoitoa. Sairaanhoitaja on Arviidassa myös yöaikaan.

#