perjantai 6.12.2019 | 02:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtasela kolumnissaan: Eteenpäin on katsottava

Selänne
Pe 2.8.2019 klo 12:00

Ihmiselämässä on hetkiä, joita on mieluisa muistella. Minulle sellaisia hetkiä olivat viime viikon perjantain tapahtumat Haapajärvellä. Ne kun palauttivat mieleen menneitä, mutta toivat samalla uskoa tuleviin vuosiin. Tarkoitan tällä tilaisuutta olla mukana presidentti K.J. Ståhlbergin virkaanastumiseen 100-vuotisjuhlassa ja K.J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseon 50-vuotisjuhlassa.

Oli tietenkin mieluisaa, että Suomen tasavallan ensimmäisen presidentin muistoa kunnioitettiin nyt juuri Haapajärvellä ja ikäänkuin ”perhepiirissä”, sillä juuri täällä tuleva presidentti vietti useita lapsuutensa vuosia. Haapajärvellä on vaalittu K.J. Ståhlbergin muistoa ja entistetty hänen lapsuudenkotinaan ollut vanha pappila. Sen entistämisestä ja yleisölle avaamisesta on kulunut 50 vuotta. Avajaisissa 50 vuotta sitten oli mukana mm. silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja useita Ståhlbergin lapsia.

Viime perjantaina oli Haapajärvellä suvun edustajana paikalla Lauri Ståhlberg, joka on presidentti Kaarlo Juho Ståhlbergin pojanpoika. Juhlapuheen piti Pekka Hallberg, joka on K.J. Ståhlbergin Säätiön nykyinen puheenjohtaja. Hän oli monia vuosia Korkeimman Hallinto-oikeuden presidentti. K.J.Ståhlberg itse oli aikoinaan KHO:n ensimmäinen presidentti, kun hänet valittiin tasavallan presidentin virkaan heinäkuussa 1919.

Pekka Hallberg muistutti Haapajärvellä viikko sitten puhuessaan, että eteenpäin on katsottava. Maailmalla on sotatoimia, pakolaisvirtoja, luonnonkatastrofeja, talouskriisejä ja kansakuntien rusentumista, taustalla usein valtataisteluja. Täällä Euroopassakin EU:n kehitystä varjostavat talousahdingot, oikeusvaltion taka-askeleet eräissä jäsenmaissa ja ”brexit”-myllerrys.

Populismi nostaa päätään. Demokratian toimintakuvaa hämärtävät tietotulva, tosiseikkojen vääristely ja ohi puhumisen kulttuuri, vallan muuttuminen retoriseksi. Sosiaalinen media saa kyllä ihmiset liikkeelle, mutta uudistusten tekemiseen tarvitaan kaukonäköistä päätöksentekoa.

Juhlapuhuja muistutti, että Suomi osallistuu perustuslain mukaan kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi sekä yhteiskunnan kehittämiseksi. Suomen toimiessa nyt vuorollaan 2019 Euroopan puheenjohtajamaana on erityinen tilaisuus nostaa esille oikeusvaltiokehitys kaukonäköisesti eurooppalaisena strategiana.

Pekka Hallberg sanoi sattuvasti, että historiantutkimus on kuin laiva, joka vie muistoja tulevaisuuteen. K.J. Ståhlbergin ohjauksessa valtiolaiva Suomi selviytyi karikoista ja on saamillaan eväillä jatkanut kohti oikeus- ja hyvinvointiyhteiskuntaa.

Sattuvasti sanottu.

#