tiistai 12.11.2019 | 14:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Nomen est omen?

Selänne
Pe 12.7.2019 klo 14:00

Uusi etu- ja sukunimilaki tuli voimaan vuoden alussa. Ensimmäisen etunimilain Suomi sai v. 1947. Samana vuonna ilmestyi Hannes Tepon ja Kustaa Vilkunan Etunimikirja, jossa henkilön nimen sanotaan ilmentävän ja edustavan kantajaansa. Nimi on lähin ja elinikäinen kilpi, joten etunimi on syytä valita harkiten. Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä, sanotaan, mutta nimellä on osoitettu olevan merkitystä jopa koulu- tai työpaikan saamisessa.

Meitä on nimetty pyhimysten mukaan: Mikael, Mikko, Reko, Juho, Jussi, Maria ja marttyyrien Katariina, Katri, Marketta, Kreeta. Kansallismielisyys 1800-luvulla nosti lasten nimiksi Oivan, Toivon, Väinön, Helmin ja Uskon. Viralliseen Kansanvalistusseuran kalenteriin ne eivät kelvanneet, paitsi Aino v. 1881. 1900-luvun alussa suomalaiset nimet vakiinnuttivat paikkansa ja almanakkaan tuli yli 200 uutta nimeä v. 1929. Nimipäiväkalenteri uudistetaan viiden vuoden välein, seuraavan kerran ensi vuonna. Kalenteriin tulevat ne nimet, joita on vähintään 500 suomalaisella ensimmäisenä nimenä.

Näinä globalisaatioaikoina kannattaa katsoa, mitä nimi kirjoitettuna tai lausuttuna tarkoittaa muissa maissa. Fanny=häpy, Tea=tee. Moona lausuttuna on apina (mono esp). Monet slovenian kielen sanat ovat meillä nimiä: Ali=tai, Isto=sama, Juha=keitto, Kosti=luut, Miska=hiiri, Topi=sulaa, Meri=asiakassuhde, Mila=saippua, Sivi=harmaa. Hilpeyttä ulkomailla herättävät meikäläiset nimet Kari, Kim, Sari, Satu, Soile, Riitta, Jukka ja Marika.

Lasteni nimillä oli kolme vaatimusta: lyhyt, ei s- tai r-kirjainta, vaikea vääntää. Omaa nimeäni länkytettiin: Outi pouti, porsaan nouti. Anu oli eräällä tutulla, kauniilla vaaleaveriköllä. Japanissa Aki on naisen nimi ja tarkoittaa säihkyvä, kirkas ja syksy. Vanhin poikani on Timo, josta esikoiseni Katja tokaisi: Se on Timppa sitten.

Viime vuoden suosituimmat nimet olivat Eevi ja Eeli, edellisenä Aino ja Leo. Poikani tytär saa nimen huomenna. Tuskin se on nimilautakunnan hyväksymä Ruuti Rosabella tai Salvia Semilla.

#