perjantai 7.8.2020 | 12:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Illallinen taivaan alla on nykyajan nyyttikestit

Outi Levä
Pe 12.7.2019 klo 13:00

Keskiviikkoiltana Nahkurin taidetalon pihalle, Kärsämäelle katettiin Illallinen taivaan alle. Keittiössä valmistettiin yhdessä salaattia, perunat porisivat kattilassa, joku toi valmista ruokaa. Pöydässä oli perinteisiä uusia perunoita sillin, sipulivoikastikkeen ja salaatin kanssa, mutta myös kinkkupaprikapiirakkaa, peruna-kebabmakkaravuokaa ja Kärsämäki-pizzaa.

– Tämä pienimuotoinen illallinen liittyy kunnan 150-juhlallisuuksiin. Kun juhlavuotta ideoitiin, päätettiin, että tapahtumia tulee sataviisikymmentä eli yksi kullekin vuodelle, sanoo Kattilakosken kulttuuriosuuskunnan toiminnanjohtaja Jetta Huttunen.

Heinäkuun kymmenes on Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä ja nimetty Suomen kuvataiteen päiväksi. Niinpä päivällä Nahkurin piha toimikin taideateljeena. Illalla Pekka Luukkonen soitti Sibeliuksen, Madetojan ja Kasken sävellyksiä. Huttunen toivoo, että tällainen yhteisöllinen ateriointi voisi levitä laajemmalle ja lupaa, että Illallinen taivaan alla tullaan järjestämään myös ensi kesänä.

Illallinen taivaan alla on saanut alkunsa ´Diner en Blanc` -tapahtumista, joita on järjestetty ympäri maailmaa vuodesta 1988 lähtien. Helsinki-päivän osana tapahtuma järjestettiin Pohjoisesplanadilla vuonna 2013 nimellä Illallinen Helsingin taivaan alla ja Itsenäisyyden juhlavuonna nimellä Illallinen Suomen taivaan alla. Ideana on, että ihmiset yhdessä tulevat ruokineen ja astioineen aterioimaan pitkän, valkoisin liinoin katetun pöydän ääreen. Helsingissä tapahtuman järjestää Helsingin kaupunki ja Yhteismaa ry, jonka muita hankkeita on mm. Siivouspäivä. Helsingissä tuhat paikkaa varataan muutamassa minuutissa. Illallinen Suomen taivaan alla leviää 8.8.2019 kaikkialle Suomeen ja myös ulkomaille nimellä Finnish your Dinner.

#