tiistai 12.11.2019 | 15:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Mikon mukana isolla kirkolla: Kansanedustajan työ on yhteistyötä

Selänne
Pe 12.7.2019 klo 12:00

Kun eduskunnan kesän istuntotauko alkoi, palasin vielä vanhalle työpaikalleni Reisjärven kristilliselle opistolle. Siivosin työhuoneeni kaapit ja laatikostot, kävin läpi tietokoneen tiedostot ja materiaalit ja pakkasin tavarani. Perehdytin samalla seuraajaani rehtorin tehtävään. Mieli oli samalla kertaa haikea ja kiitollinen.

Sain tehdä työtä opiston rehtorina reilut 23 vuotta. Räisälänmäki on tullut hyvin tutuksi ja rakkaaksi. Minulla on ollut opistossa yhteensä noin 3000 opiskelijaa. Melkein kaikki työntekijät ovat vaihtuneet tänä aikana. Työ on ollut minulle elämäntapa. Olemme kehittäneet opistoa yhdessä.

Sain olla järjestämässä 24 kertaa opistoseuroja, jotka ovat koonneet suuren joukon opiston ystäviä Räisälänmäelle. Olen iloinnut talkootyön voimasta. Alueen ihmiset ovat tulleet tutuiksi. Olen saanut tehdä rakentavaa yhteistyötä monen yhteistyökumppanin ja viranomaisen kanssa. Olen saanut toimia monenlaisissa verkostoissa. Tämä on ollut rikasta ja monipuolista elämää.

Kun muutimme Reisjärvelle, meillä oli kaksi pientä lasta. Kaikki seitsemän lastamme ovat saaneet kasvaa Reisjärven luonnonkauniissa ja leppoisassa maalaispitäjässä. He ovat käyneet laadukasta koulua, harrastaneet musiikkia, liikuntaa ja taidetta, monipuolista 4H-toimintaa ja paljon muuta. Reisjärvi on lapsiperheelle mainio paikka asua. Haluamme edelleen asua tällä kauniilla seudulla.

Kaikella on aikansa. Olen kiitollinen saamastani luottamuksesta ja valtakirjasta yhteisten asioiden hoitamiseen. Saan käyttää nyt kokemustani eduskunnan sivistysvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan työssä sekä Pohjoismaiden neuvostossa ja sen osaamisen ja kulttuurin valiokunnassa.

Myös kansanedustajan työ on yhteistyötä. Se on yhteyden pitämistä alueen ihmisiin. Olen tykännyt kovasti tästä työstä näiden kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Pääsin yllättäen uutena edustajana mukaan hallitusneuvotteluihin, joissa työskentelin nuorisoasioiden, kulttuurin ja liikunnan ilmiöpöydässä ja osallistuin myös koulutuspöydän työskentelyyn. Melkein kuukausi vierähti Säätytalolla.

Iloitsen siitä, että valtion ensimmäisessä lisätalousarviossa saimme monia hyviä hankkeita seudullemme. Ylivieskan ja Iisalmen välinen junarata sähköistetään. Haapajärven ja Saarijärven välinen rataosuus kunnostetaan. Istuntokauteni päättyi Färsaarilla, jossa edustin Suomea Pohjoismaiden neuvoston osaamisen ja kulttuurin valiokunnan kesäkokouksessa. Siellä edistimme muun muassa kansanopistojen pohjoismaista yhteistyötä.

Uudessa elämäntilanteessa meillä on kaksi kotia. Lastenlapset kutsuvat Reisjärven kotia mummilaksi niin kuin ennenkin. Helsingin asunnon he ovat nimenneet ukkilaksi. Puolisoni Irma jatkaa työtään opiston erityisopettajana ja nuorimmat pojat käyvät koulua Reisjärvellä. Minä kuljen tiistaista perjantaihin Helsingissä. Maanantai on maakuntapäivä, jolloin hoidan maakunnan asioita ja osallistun kunnalliseen päätöksentekoon.

Kesääni kuuluu erilaisia kesätapahtumia, kokouksia, asioihin perehtymistä, kirjoittamista ja rentoutumista Reisjärvellä ja kesäkodillamme Viron Vastseliinassa. Aurinkoista kesää kaikille!

Mikko Kinnunen

#