perjantai 7.8.2020 | 12:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Alakankaan tallilla tehdään monipuolista työtä hevosten ehdoilla

Inka Latvakoski
Pe 12.7.2019 klo 10:00

Haapajärvinen Alakankaan talli tarjoaa monenlaista toimintaa Haapajärven Autiorannalla. Tällä kertaa ohjelmassa on heppakerho. Ruskea poni seisoo rauhallisesti neljän tytön harjattavana talliyrittäjä Pia Isoherrasen valvoessa tilannetta.

– Meillä on täällä kymmenen hevosta, joista kuusi on omia ja loput täysihoidossa, Isoherranen kertoo.

– Toimintaan kuuluu hevosten täysihoitopaikkoja, valjasseppäpalveluita ja pienimuotoista tuntitoimintaa.

Isoherranen aloitti hevosenhoitajan opinnot vuonna 2012. Valjassepän ammattitutkinnon hän suoritti 2017-2018, ja tällä hetkellä Isoherranen opiskelee työnsä ohessa Kiuruvedellä hevostalouden ammattitutkintoa, joka antaa hänelle pätevyyden toimia erityisryhmien kanssa.

– Tietysti opiskelu vie aikaa muulta toiminnalta, mutta sanoisin, että se on sellaista mielekästä opiskelua. Tarkoitus olisi valmistua marraskuussa, ja sen jälkeen voin toivottavasti vähän höllätä koulun suhteen, Isoherranen naurahtaa.

Monipuolinen koulutus tulee tarpeeseen.

– Tällä alalla pitää yleensä tarjota palveluita laidasta laitaan, jos haluaa elättää itsensä. Tekemistä riittää aina. Jos ratsastaminen ei talvella onnistu kovien pakkasten takia, voin keskittyä valjassepän töihin. Teen tilaustyönä hevos- ja koiravarusteita, korjaan satuloita ja niin edelleen. En ole vielä juuri mainostanut sepäntöitäni, mutta sana on kiertänyt puskaradion kautta ja asiakaskuntaa on jo löytynyt.

Tallilla käy jo jonkin verran erityisryhmiä, kuten kehitysvammaisia ja onnettomuuksissa vammautuneita.

– Ihmisten antama palaute on aina tärkeää, ja erityisryhmätoiminnasta saamamme kiitos merkitsee erityisesti. Tällaista toimintaa ei järjestetä aivan joka paikassa, koska se vaatii paljon hevoselta, Isoherranen selittää. Tällä hetkellä kaikille sopivana luottoratsuna toimii Iita-suomenhevonen. Kunhan tallille vastikään saapunut liettuantyöhevonen Pate on kotiutunut, myös sen on tarkoitus aloittaa työt erityisryhmien parissa.

Isoherrasen mielestä parasta työssä on erilaisten ihmisten kohtaaminen sekä hevosten kanssa työskentely.

– On mielenkiintoista seurata hevosten kehitystä. Käsittelen hevosia paljon maasta käsin, ja on hienoa huomata esimerkiksi, että ennen epävarmaa hevosta voi nyt taluttaa riimunnaru löysällä. Hevonen kyllä kertoo olemuksellaan ja käytöksellään, jos jotain on tehty väärin.

Kesä on talliyrittäjälle kiireistä aikaa.

– Tänä kesänä järjestimme kaksi hevosteluleiriä, joilla ei tarvittu aiempaa hevoskokemusta. Jonkin verran ratsastustunteja pyörii, ja tallillamme käy myös ulkopuolisia valmentajia. Yritämme kehittää palveluitamme kaiken aikaa. Suunnitteilla on uusi rakennus, johon saataisiin satulahuone, tilaa valjassepän töille sekä kerhotila.

Isoherrasen tavoin myös tallin hevoset ovat tehneet töitä koko pitkän vuoden. Ne jäävät nyt hetkeksi hyvin ansaitulle kesälomalle.

– Toivon mukaan myös omistaja saa vähän ladata akkuja, Isoherranen naurahtaa rapsuttaessaan Pixi-ponin otsaa.

#