tiistai 12.11.2019 | 15:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Teepiknik on kuin haapajärvisten yhteinen olohuone, jossa on tilaa myös Kaverikoirille

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Pe 12.7.2019 klo 00:00 [päivitetty pe 10:33]

Teepiknikillä, Ronkaalan rannassa ja pesäpallokentällä soi musiikki. Kaikkialla näkyy iloisia ihmisiä, jotka vaihtavat kuulumisia, tanssivat, kuuntelevat musiikkia ja maistelevat tarjolla olevia herkkuja.

Piknikin avaa kaupunginjohtaja Juha Uusivirta, joka heittää ison teepussin Haapajärveen tee-emäntä Pirkko Harjun kanssa juhlapuheensa päätteeksi.

– On hieno asia, miten kaupunginjohtaja on ottanut asian omakseen ja vie brändiä eteenpäin, tee-emännän tittelistä pian luopuva Harju kiittelee myöhemmin illalla.

Illan sää on mitä parhain, sillä aurinko paistaa ja pieni kesätuuli huolehtii siitä, ettei kenellekään tule liian kuuma. Ei edes Teepiknikillä esiintyneille Kaverikoirille, sileäkarvainen noutaja Busterille tai cockerspanieli Cecille.

– Kuulumme Kalajokilaakson Kaverikoiriin ja toimimme Kennelliiton alaisina, ryhmän vetäjänä toimiva, nivalalainen Iida Nivala kertoo.

– Vierailemme palvelutaloissa, hoiva- ja päiväkodeissa - missä vain, minne Kaverikoiraa kaivataan. Kaverikoirien vierailut ovat mieluisia kaiken ikäisille, sillä monilla vanhuksilla on ollut aikaisemmin oma koira, jota he kaipaavat, Nivala jatkaa.

Kalajokilaakson Kaverikoiraryhmään kuuluu noin 25 koiraa ohjaajineen ja he vierailevat kukin noin kerran viikossa eri kohteissa.

– Kesällä tahti voi olla välillä tiuhempaakin, mutta toisaalta kesällä voi olla myös viikkoja, jolloin koirakko ei vieraile missään. On tärkeää, että koira ei väsy liiasta vierailusta, sillä jokainen vierailu vaatii myös koiralta paljon, Nivala sanoo.

Uudet koirat ovat ryhmään enemmän kuin tervetulleita, sillä kaverikoirille on iso tarve.

– Se on vapaaehtoistoimintaa, johon täytyy tietenkin pystyä sitoutumaan. Koirakon ohjaajan on oltava täysi-ikäinen ja hänen on käytävä Kennelliiton kurssi. Koirat puolestaan käyvät arvioinnissa, missä tarkastellaan niiden käyttäytymistä ja sopivuutta kaverikoiriksi.

Mitä koiran omistaja sitten saa Kaverikoiratoiminnasta? Hyvän mielen tietenkin.

– Se on upea juttu, kun näkee jonkun löytävän yhteyden eläimen kanssa. Itse olen ollut positiivisesti yllättynyt, miten tärkeitä Kaverikoirat ovat nuorille, haapajärvinen Marjatta Tiitto kertoo.

Tiitto ja Buster ovat olleet kaverikoiratoiminnassa mukana vuoden päivät.

– Buster on kodinvaihtaja ja lähdin toimintaan mukaan hyvin ajoitetun lehtijutun myötä. En kykene enää harrastamaan Busterin kanssa metsälajeja, joten Kaverikoiratoiminta tuntui hyvältä ajatukselta. Etenkin, kun Buster osoittautui hyvinkin yhteiskuntakelpoiseksi yksilöksi.

Seuraavan kerran Kaverikoirat esittäytyvät Haapajärvellä Lasten maatalousnäyttelyssä syksyllä.

Illan melskeissä oli myös haapajärvinen Kaverikoira Karhu, joka oli työltään niin kiireinen, ettei ehtinyt osallistua haastatteluun.

#