perjantai 20.9.2019 | 13:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemi pakinoi: Lorvikataria liikkeellä

Selänne
Pe 7.6.2019 klo 12:30

Heitä on ollut iät ja ajat kaikissa kansankerroksissa. Sellaisia, jotka eivät kuulu elämän ryhtiliikkeisiin, sudenpentujen kolkkapoikiin, Lions Clubiin, kunnanvaltuustoon ja reserviupseerikerhoihin. Vastuun ja työn välttelijät eivät piu paut piittaa bruttokansantuotteen kohottamisesta ja huoltosuhteesta. Heille on vain oma napa ja mukavuus tärkeämpää kuin jatkuva raataminen.

Monilla velvollisuuksien väistely on ollut suorastaan elämäntapa. Sitä on pönkitetty milloin lorvikatarilla tai muuten neuvokkailla viranomaislausunnoilla. Muistan entisessä elämässä kaverin, joka sairasti murtunutta häntäluuta vuoden päivät. Siviilielämän pallopelejä ei se häntäluu haitannut, mutta kun työstä tuli puhe niin kummasti alkoi selkäpuolta jomottaa.

Muistan armeija-ajoilta Kainuun prikaatista, kuinka lääkärin vastaanotolle oli aina normaalia huomattavasti pitempi jono ennen pitkää marssia. Aikaisemmin lääkintämiehet mittasivat poikien kuumeen kainalosta. Se oli huonoksi havaittu käytäntö, sillä muutamilla oli tapana hieroa mittaria viltin reunaan lämpötilan kohottamiseksi.

Sitten lääkintämiehet alkoivat mitata kuumetta peräaukosta. Se oli luotettava menetelmä eikä mahdollista lorvikataria potenut voinut tehdä siinä vilunkia. Kerran lääkintämiehet tekivät alokkaille pientä jäynää ottamalla maljakosta punaisia tulppaaneja. Tulppaanit tökättiin oikeaan paikkaan kuumemittarin tilalta. Paikalle saapunut kapiainen kyseli, että mitä täällä on oikein tekeillä. Lääkintämiehet vastasivat, että me mitataan kuumetta. Siihen kapiainen vastasi, että punaiseltahan tuo jo näyttää.

#