lauantai 21.9.2019 | 20:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Käyn ahon laitaa..

Selänne
Pe 7.6.2019 klo 11:30

Junnu Vainion vanha kappale Käyn ahon laitaa on epäilemättä yksi suomalaisen kesäloman - tai ainakin suomalaisen kesäunelman, parhaimmista kiteytyksistä. Siinä köllötellään sammalmättäällä ja kuljetaan ahon laitaa ilman paitaa. Mikään ei ahdista, eikä pomo ahdista (tai kuka se laulun Raatikainen sitten mahtaa ollakaan). Televisiokin on kiinni, eikä urheilukisatkaan kiinnosta. Kunhan olla köllötellään ja ollaan vaan.

Siinä on tavoitetta meille kaikille. Kun osattaisiin ottaa laulusta vaari ja nauttia elämästä, sillä aina silloin tällöin hitaus on hyväksi.

Hitaus olisi välillä matkailussakin hyväksi, sillä liian kovalla kaasujalalla moni mukava asia jää näkemättä ja kokematta. Siitä meillä on ihan todistusaineistoa sivulta 14 alkavassa jutussa, missä Outi kävi ajamassa nelostien vanhoja pohjia. Mitä ihanuutta hän sieltä löysikään, luonnon kauneutta pesivine joutsenineen, eläviä kyliä, muistomerkkejä! Ja kaikki se vain muutaman ratin käännön päässä valtatiestä.

Tähän tulee sorruttua ihan liian usein itsekin: "Nyt ollaan menossa Ähtäriin, eikä nyt joudeta pysähtymään - ei siellä kuitenkaan mitään ole".

Kuulostaako tutulta? Puolustukseksi sanottakoon, että tietenkin pääväylän varrella pitäisi olla jokin ajan tasalla oleva vinkki, että muutkin kuin paikalliset tietäisivät minne kannattaa kääntyä. Yritimme nimittäin kerran lomareissulla kääntyä hetken mielijohteesta uimaan, kun sitä oikein tien varressa kyltillä mainostettiin. Unelmaksi se jäi, sillä hyvästä yrityksestä huolimatta ranta jäi löytymättä. Kyllä ärsytti.

Toinen asia, minkä voisi tänä kesänä jättää vähemmälle on televisio ja kännykkä. Kyllä niitä joutaa sitten talvipakkasella taas tollottamaan ihan piisalle asti. Vaikka toisaalta, juurikin sieltä internetin ihmeellisestä maailmasta bongasin tähänkin aiheeseen sopivan, Henry Rollinsin suusta päässeen lausahduksen: "Ei ole olemassa ylimääräistä aikaa, ei vapaa-aikaa tai joutoaikaa. Sinulla on vain elinaikaa. Anna mennä!"

Erittäin hyvää kesää teille jokaiselle!

#