perjantai 20.9.2019 | 13:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Riemuylioppilaat Pyhäjärven ylioppilasjuhlan kunniavieraina

Anitta Oertel Selänne
Pe 7.6.2019 klo 10:30

Pyhäjärven lukion tuoreet ylioppilaat saivat juhlaansa kunnioitettavia vieraita, kun viisikymmentä vuotta sitten Pyhäjärven Yhteiskoulusta ylioppilaslakin päähänsä painaneista viisitoista Riemuylioppilasta rehtorinsa Rauni Soilasmaan ja opettajansa Pekka Komun kanssa seurasivat lakitusta. Riemuylioppilaat muistivat joitakin oppilaita myös stipendillä.

– Juuri olimme koulun juhlasalissa saamassa lakin. Minne nuo viisikymmentä vuotta ovat kuluneet? kysyi puheessaan riemuylioppilas Reijo Saari, ja jatkoi, että haikeuteen ei ole kuitenkaan syytä.

– Vaan enemmänkin olemme kiitollisia siitä, että olemme saaneet olla rakentamassa maatamme. Kehitys on ollut huikeaa. Elimme täysin erilaisissa olosuhteissa kuin tänä päivänä.

Reijo Saari toi esille muun muassa sosiaalisen median ja kommunikaatiovälineet, kun somettaminen oli tuolloin täysin tuntematon käsite.

– Lankapuhelin, joka nyt on lähes historiaa, oli sentään joissakin talouksissa.

Hän totesi, että vaatimattomista olosuhteista huolimatta he olivat tyytyväisiä ja onnellisiakin. Elämä oli paikallista eikä kansainvälistymisestä juuri ollut tietoa. Pyhäsalmessa oli elokuvateatteri ja Pohdin talossa viikoittaiset tanssit.

– Itse olin kielikurssilla Brightonissa 1968, ja se oli alkusysäys nykyiselle harrastukselleni, matkustamiselle, Reijo Saari kertoi.

Kun vuoden 1969 ylioppilaat aloittivat opiskelunsa, oli koulussa kaksi linjaa, kieli- ja matematiikkalinja.

– Koulussa oli hyvä järjestys ja kuri. Rehtori Rauni Soilasman ohjauksessa koulu voi hyvin. Luokanvalvojamme Pekka Komu oli arvostettu ja hyvä opettaja.

Saari kannusti tämän päivän nuoria olemaan ennakkoluulottomia ja rohkeita.

– Teillä on paremmat mahdollisuudet kielitaidon suhteen kuin meillä. Ovet ovat auki nyt kaikkialle maailmaan. Tutkikaa eri mahdollisuuksia. Ei kannata lannistua, jos kaikki ei suju kuin ajatus. Vastoinkäymiset ovat usein ponnahduslauta johonkin uuteen. Kuunnelkaa omaa sisäistä ääntänne, vaikka on hyvä asettaa tavoitteita ja päämääriä.

Rohkeudesta puhui myös ylioppilas Sonja Tienhaara, joka totesi, että se on tärkein ominaisuus. Hän lainasi lastenkirja Nalle Puhin (A.A. Milne) viisautta: ”Lupaa minulle, että muistat, olet paljon urhoollisempi kuin uskot, paljon vahvempi kuin uskot ja paljon viisaampi kuin uskot.”

Rehtori Tuija Vanha-ahon sanoma nuorille oli, että tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa.

Perinteinen ja kaunis juhla suvivirsineen ja Harrasteakatemian opiskelijoiden tanssi- ja musiikkiesityksineen, yhteislaulu Gaudeamus igitur sekä sotiemme veteraanien viestikapulan lukion seuraavalle ikäluokalle luovuttaminen oli herkistävä, mutta myös kepeä, ja puheet oli laadittu sydämellä. Ikäpolvesta ikäpolveen toistuvat samat kuviot, vaikka maailma muuttuu ympärillämme.

– Rakkaus sinua kantaa! Näin päättyi ylioppilaan vanhemman, Jemina Jussinniemen lausuma runo.

#