perjantai 20.9.2019 | 13:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Cadillac Fleetwood Broughamilla “Pitää malttaa ajaa sellaista vauhtia, ettei köyhyys tule näkyville”

Outi Levä Selänne
La 8.6.2019 klo 09:00

Kärsämäkinen Toivo Surakka ajaa silmäteränsä pihalleen. Juuri nyt ei sada, jos ei paistakaan. Sateessa Surakka ei Cadillacillaan mielellään aja, sillä sen kattovinyylin alla on reikiä, joista vettä saattaa valua lattialle. Kesällä kilometrejä tulee sen verran että tankillinen bensaa piisaa.

– Tankillinen riittää kesäksi, näillä syönneillä ja ajoilla se ei ketään hävitä. Bensan kulutus on noin 12-13 litraa satasella, kun malttaa ajaa sellaista vauhtia, ettei köyhyys tule näkyville. Wanhalla Woimalla käyn kesäisin ja muuten ajelen tässä lähialueilla. Nyt mennään ajelulle, sanoo Surakka.

Mikäpä on ajellessa. Auto kulkee kevyesti ja tasaisesti kuin laiva tyynellä merellä. Ääni on yllättävän hiljainen tuon ikäiseksi. Automaattivaihteisto tuottaa ongelmia Hyundaihin tottuneelle. Ison ulottuvuuden vuoksi Surakka kehottaa kaartamaan hieman kauempaa. Parkkiruutuun tuskin edes yrittäisin, mutta Kulmalan levähdysalueella sentään onnistuu kääntyä takaisin. Auton leveys takaa mukavasti pehmeää istuintilaa kolmelle edessä ja kolmelle takapenkillä. Kojelauta yksityiskohdat ja ovien verhoilut hivelevät silmää.

– Pitkään jälestin tätä. Sitten sattui löytymään. Nyt ei ole tullut vastaan pitkään aikaan. Tämä on ollut alunperin lahtelaisen Esan kirjapainon edustusautona. Minä olen sen neljäs omistaja. Minulla se on ollut yli yksitoista vuotta. Tätä ei tästä suvusta hävitetä, sanoo Surakka.

Cadillac Motor Car Division aloitti autojen valmistuksen vuonna 1902, jolloin yritys perustettiin Henry Fordin toisen epäonnistuneen yrityksen jäljiltä. 1970-luvun jälkipuolen energiakriisi jätti pysyvät jälkensä myös Cadillaciin. Vuonna 1977 merkki pienensi malliensa ulkomittoja huomattavasti ja autot kevenivät lähes 500 kilogrammaa. Samalla myös voimakkaiden V8-moottorien aika oli ohi. 5 700 cm3 - 7 000 cm3 moottorien tehot laskivat 180 - 215 hevosvoiman välille. Uutena kaunottaren hinta on ollut Surakan tiedon mukaan 160.000 mk. Nykyrahassa se on noin 116.800 euroa.

– Tämä on Suomiauto. Suomiautoksi sanotaan autoa, joka on myyty uutena Suomessa ja jolla on todennettavissa oleva suomalainen kilometri- ja huoltohistoria.

Cadillacin mittarissa on nyt 160.000 km. Siihen mahtuu vielä paljon lisää. Surakka haluaisi maalauttaa auton, mutta hinta-arvio liikkuu kymmenessä jopa kahdessakymmenessä tuhannessa.

– Sitä ei ole juuri korjattu. Taakse on vaihdettu jäykemmät jouset, joten se kulkee nyt hieman ylempänä. Öljyt on vaihdettu ja aina on mennyt katsastuksessa läpi.

Cadillac palvelee Surakan sukua ja lähipiiriä hääautona. Talvet se viettää varastossa ja kesällä sen voi bongata lähiteillä ja Oulaisten Veteraanikonepäivillä.

Cadillac Fleetwood Brougham vm. 1976

Rekisteröity museoauto

Henkilöpaikkoja 6

Tavaratilan koko noin 500 litraa

Pituus 595 cm

Leveys 203 cm

Bensakäyttöinen, tankin koko 104 l

Kulutus noin 12-13 l/100 km

Iskutilavuus 8200 cm³

Hevosvoimia 215

Automaattivaihteisto

Väri musta, vinyylikatto

Turvavyöt

#