perjantai 20.9.2019 | 13:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäsalmen Laulumiesten kevätkonsertissa soi niin valssit, laulelmat kuin huumorimusiikki

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
La 25.5.2019 klo 10:00

Pyhäsalmen Laulumiesten perinteinen kevätkonsertti pidettiin viime sunnuntaina Ikosen koululla.

– Esitimme valsseja, kevyempiä laulelmia ja konsertin loppupuolella huumorimusiikkia perinteiseen tapaan, kuoronjohtaja Pertti Ruotanen kertoo.

Yleisöä oli paikalla kiitettävästi ja päivä oli kaikin puolin onnistunut.

Syy, miksi konsertti pidettiin juuri Ikosen koululla, piilee sen liikuntasalin akustiikassa.

– Ikosen koululla on tällä hetkellä Pyhäjärven tiloista paras akustiikka kirkkojen jälkeen, minkä lisäksi koululla on helppo järjestää kahvitus konsertin väliajalle, Ruotanen sanoo.

– Keskuskoulun liikuntasali ei toimi akustisesti, minkä vuoksi ainakin tästä näkökulmasta katsottuna uusi kulttuurisali olisi tarpeen, mikäli sen rakentamiseen ja ylläpitämiseen löydetään rahat jostain.

Pyhäjärven Laulumiehet konsertoivat pitkin vuotta - kysynnän mukaan, kuten kuoron historiikissa kerrotaan jo 80-luvun alussa.

– Meillä on pitkä historia, sillä kuoro on perustettu yli 50 vuotta sitten, vuonna 1965. Tällä hetkellä laulajia on 20, joista kaksi on alkuperäisjäseniä: Jalo Kivinen ja Rauno Kinnunen, Ruotanen kertoo.

Kuoro laulaa pääasiassa neliäänisesti, ja se koostuu tenoreista ja bassoista.

– Kuorossa olisi tilaa uusille laulajille ja toivoisimmekin kaikkien kuorolaulusta kiinnostuneiden tulevan rohkeasti mukaan toimintaamme. Pyhäsalmen Laulumiehet toimii Jokilatvan Opiston alaisuudessa, ja mukaan tulemisen kynnys on matalalla. Kuorolaisen perusvaatimuksiin kuuluu jonkinlainen nuottikorva ja nuotinlukutaito. Harjoitukset ovat sitten sitä varten, että laulamista opetellaan. Itse koen kuorotoiminnan innostavaksi, hauskaksi ja mukaansa tempaavaksi.

Ruotanen itse on Pyhäjärven oma poika, mitä nyt kävi hakemassa oppia ja työkokemusta muutaman vuosikymmenen verran muualta Suomesta.

– Musiikki on kuulunut elämääni jo alle kouluikäisestä. Aloitin pianon soiton kuusivuotiaana, mistä siirryin ensin kansalaisopistoon ja sieltä musiikkiopistoon, Ruotanen kertoo.

Aikuisempana hän lähti opiskelemaan alaa Oulun konservatorioon ja sieltä Helsinkiin Sibelius-Akatemiaan.

– Siellä opiskelin kuoronjohtamista sivuaineena. Ruotanen palasi kotiseudulleen kymmenisen vuotta sitten ja Pyhäjärven Laulumiehet kutsuivat hänet johtajakseen kolmisen vuotta sitten.

– Ohjelmiston valkkaamisessa ja laatimisessa on aina oma pähkäilemisensä, samoin sovituksissa. Itse sovitan paljon ensin päässäni, ja siirrän ajatukseni paperille vasta kun niissä on jokin tolkku. Tärkeintä kuoronjohtamisessa on muistaa mitä tekee ja esittää, sillä kaikkien kappaleiden täytyy olla juuri sille omalle porukalle laulettavissa.

#