sunnuntai 19.1.2020 | 14:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Odotuksia

Selänne
Pe 10.5.2019 klo 10:00

Kulunut viikko on vilahtanut enemmän ja vähemmän odotuksen merkeissä. Britit (ja koko muukin maailma) ovat odottaneet into pinkeänä Sussexin herttuaparin esikoisen syntymää, ja maanantaina lööpit jo kirkuivatkin pojan syntyneen. Hyvää äitienpäivää sinne Iso-Britanniaan, mikäli siellä sellaista juhlitaan.

Suomessa puolestaan on odotettu Antti Rinnettä, ja sitä, millaista hallitusta hän ryhtyy kasaamaan. Eteenpäin on menty, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että mikäli nykyinen suunnitelma toteutuu ja tulevassa hallituksessa istuu demareiden lisäksi Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP, niin äänestysprosentin laskua ei tarvitse kenenkään ihmetellä. Se on - tai sen pitäisi olla, kuten Johannes Virolainen sanoi: "Kansa on puhunut, pulinat pois".

Viikon kolmas odottaja tällä viikolla lienee äiti, joka hykertelee jo valmiina sunnuntain "aamulähetystä". Äitienpäivän aamu on nimittäin vuoden ainoa aamu, jolloin äitien odotetaan pysyvän vuoteessa kaikkia muita pidempään ja siitä pitää nauttia. On ihanaa kuunnella lasten touhuja keittiössä, supinaa ja astioiden kilinää, minkä jälkeen he marssivat perävilkkaa näyttämään, mitä ihanaa he ovat äidille koulussa tehneet.

Ihan joka perheessä äitienpäivä ei kuitenkaan ole yhtä ruusuinen. Toisille päivä voi olla surun päivä, esimerkiksi lapsettomuuden tai muiden menetysten vuoksi. Joskus, kun asiaa oikein miettii, tekee mieli perua koko päivä. Äitiys ei ole helppoa monessakaan mielessä. Siihen liittyy suuria tunteita, odotuksia ja valitettavasti myös monia myyttejä, joilla ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä.

Jotain äidin voimasta kertoo sekin, että "äiti" valittiin suomen kielen kauneimmaksi sanaksi reilut kymmenen vuotta sitten.

Vaikka äitiys on kaikessa laajuudessaan kimurantti juttu, toivon teille kaikille erittäin hyvää äitienpäivää. Sen kunniaksi päätimme Outin kanssa piristää teitä myös "uusilla" kuvilla, sillä äitiemme lapsia mekin olemme.

#