lauantai 17.8.2019 | 19:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Virve Toivaselle suo on koti, mistä hän ammentaa voimaa niin itselleen kuin asiakkailleen

Anitta Oertel Selänne+
Su 12.5.2019 klo 00:00

Luonnontuoteneuvoja Virve Toivaselle suon olemus, sen pehmeys puhuttavat.

– Keväisin käyn suolla, nyt täällä Pyhäjärvellä Jokikylällä, katsomassa miltä se näyttää. Suolla minulle tulee kotoisa olo. Sen tuoksut ja värit rauhoittavat mieltä ja kehoa, hän sanoo.

Ei ole ehkä sattumaa, että suon sielun maisemakseen tunteva Virve tarjoaa turvehaudehoitoja, kuten selkä-hartiahoitoja ja jalkahaudehoitoja. Hän on muun muassa käynyt kouluttaja Heikki Ruhan turvekurssin.

Virve Toivanen aloitti turvehaudehoitajana maaliskuun lopussa toiminimellä Wikin Paja, joka on liikekeskus Woltin tiloissa, Pyhäjärven Ollintiellä.

Virve kertoo, että turvehaudehoidon terveysvaikutukset ja hyödyt ovat moninaiset. Ennen kaikkea sitä käytetään rentoutumiseen ja puhdistautumiseen.

– Sitä kautta muun muassa unenlaatukin paranee.

Ja koska turve sisältää vapaita estrogeenejä, sillä on hoidettu menestyksellisesti myös kuukautis-, vaihdevuosi- ja eturauhasvaivoja. Turpeen vaikutuksesta myös aineenvaihdunta tehostuu ja vastustuskyky paranee.

– Turve auttaa myös iho-ongelmiin, se puhdistaa ja kuorii, Virve lisää listaan.

Wikin Paja käyttää 100 prosenttista suomalaista, ähtäriläistä luonnonhoitoturvetta, joka nostetaan 2 – 4 metrin syvyydestä. Se käsitellään luonnontilaisena eli siihen ei lisätä mitään eikä poisteta mitään, ja se jauhetaan hienojakoiseksi, jonka jälkeen se seulotaan. Virve toteaa, että turpeessa on tunnistettavissa hieman karkeutta, mikä johtuu siitä, että tuohi on hyvin hitaasti maatuvaa.

– Geologian tutkimuskeskus on tehnyt hoitoturpeesta laatututkimuksen, selvittää Virve Toivanen.

Tietopaketin jälkeen on aika asettua hoitopöydälle. Hartiat ja niska ovat jumissa, hiirikäsi kipeä ja selkäkin kaipaa paljosta istumisesta, huonossa asennossa, rentoutusta. Virve on jo valmiiksi lämmittänyt hoitoturpeen noin 40 asteiseksi. Hän sivelee turpeen hartioille ja selkään. Sen jälkeen hän käärii käsiteltävän kohdan muovikelmuun ja asettaa päälle lämpimän turvepakkauksen ja pellavapyyhkeen. Miellyttävä lämpö leviää heti koko kehoon ja rentoutuminen alkaa.

– Turve saa vaikuttaa 20 – 30 minuuttia, Virve kertoo. Sillä aikaa hän hieroo päätä ja käsiä.

Kun turve on poistettu imukupeilla ja lämpimällä, kostealla pyyhkeellä, turvehoitaja aloittaa varsinaisen hieronnan. Virve käyttää selkähieronnassa niin sanottua Aaltosen tekniikkaa, joka tehdään nikamalukkoja avaamalla.

Hoidon jälkeen ihan vähän huimaa, mutta se menee hetkessä ohi, yhtään ei tule huono olo. Ilmeisesti aineenvaihdunta pinkaisi heti käyntiin ja keho ilmoitti, että nyt ovat parantavat prosessit liikkeellä.

– On tärkeää juoda vettä, jotta kuona-aineet poistuvat kehosta, muistuttaa Virve.

Hoitoturve

Sisältää kuparia, rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja piitä

Maatumisaste H8 ja pH 5-5,7 on eli hieman hapan

Tuhkapitoisuus 6-12 % ja rikkipitoisuus noin 0,34 % kuivapainosta

Vesipitoisuus noin 86 % märkäpainosta

LÄHDE: https://lehtopeat.com/

#