lauantai 17.8.2019 | 18:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Luonnollinen asia

Selänne+
Pe 10.5.2019 klo 10:00

Vähentynyt on imetys jos vauvatkin. Muinoin oli olemassa oikein imettäjien ammattikunta. Imettäjä oli niin arvostettu, että Egyptin faaraoiden juhlakulkueissa imettäjän paikka oli faaraon kultavaunujen perässä. Kahdeksankymmentä vuotta sitten imettäjiä oli vielä Suomessakin. Silloin arkkiatri Arvo Ylpön mielestä jokaisessa laitoksessa, jossa imeväisikäisiä hoidetaan, pitäisi olla myös imettäjä. He olivat tärkeitä kuten lääkärit ja lastenhoitajatkin. Itse imetin aikanaan kuopukseni serkkua.

Kun imettäjää valittiin, hänet otettiin laitokseen asumaan suoraan lapsivuoteesta lapsensa kanssa. Laitoksen rauhassa äidin odotettiin tuottavan jopa kahdesta neljään litraa maitoa päivittäin. Imettäjää valittaessa ulkomuoto ei ratkaissut, hennompitekoinen äiti saattaa olla tuotteliaampi kuin vahvemman oloinen. Rintojen kokokaan ei ole tuotannon mittapuu. Kerran imetyksen lopetettuani x-mieheni totesi kutistuneista tisseistäni: Kaikki on katoovaista.

Imettäjä korvaa tai täydentää vauvan oman äidin imettämistä rintaruokinnan aikana. Syynä voi olla äidin rintamaidon vähäisyys, sairaus ja lääkitys tai haluttomuus imettää, joskus myös imetyspelko tai päihdeongelma. Monikkolapset voivat tarvita lisäruokaa. Äitiys on lapsen kanssa olemista eikä pelkkää imettämistä. Kyvyttömyys imettää voi aiheuttaa äidille mielipahaa. Sitä ei kenenkään pitäisi potea, jokainen äiti on oman lapsensa paras äiti, imetti tai ei.

Joku imettää puoli vuotta, toinen vuoden tai pitempäänkin. Isäni kertoi myyneensä äitinsä tissin isoveljelleen setelirahasta lähes viisivuotiaana. Suomessa imetetään muita Pohjoismaita vähemmän. Neuvoloissa äitien saama imetystuki vaihtelee. Imetystä edistää Imetyksen Tuki ry ja kätilöitä koulutetaan WHO:n imetysohjauskursseilla. Muutamat juuri valitut kansanedustajat ovat luvanneet edistää imetystä. Imetyksessä myönteisiä asioita tapahtuu sekä vauvalle että äidille. Pienokaisen imettäminen on maailman luonnollisin asia. Niitä imetettäviä vain saisi syntyä enemmän. Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

#