lauantai 20.7.2019 | 17:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Voe mahoton paikka sentään!

Selänne+
Pe 12.4.2019 klo 15:00

Kulunut viikko on ollut täynnä mitä jännittävimpiä uutisia.

Politiikan kenttä liikkuu ja elää, mikä pitää sekä äänestäjien että ehdokkaiden jännitystä yllä aina vaalien loppumetreille saakka. Saa nähdä millainen eduskunta meille syntyy. Muistakahan seurata tilannetta sunnuntaina verkkosivuiltamme.

Toinen erittäin merkittävä seikka oli tällä viikolla julkistettu valokuva mustasta aukosta. Olihan se huikea!

Tiesittekö, että fyysikot ovat pohtineet mustan aukon olemassa oloa jo 1700-luvulla? Wikipedia kertoo, että ”englantilainen geologi John Michell pohti vuonna 1784 ajatusta mustien aukkojen kaltaisista kappaleista”. Häntä seurasi Pierre-Simon Laplace (1796) ja meidän ajastamme mainittakoon ainakin John Wheeler, Stephen Hawking ja Albert Einstein. Varmaan moni muukin fyysikko on tuota pohtinut kerran jos toisenkin.

Kolmantena vaan ei vähäisimpänä ällistyksen aiheena mainittakoon nuo muuttolinnut, joiden kuva on tuossa vieressä. En ole ikinä nähnyt noin montaa isoa lintua missään samaan aikaan! Ellei taivaalla lentävää kurkiauraa lasketa.

Linnut eivät pelänneet minua, vaan olla pököttivät paikoillaan aivan kuin en olisikaan siellä. Niillä, joilla oli jo pari katsottuna valmiiksi, oli selkeä kuhertelu käynnissä. Sinkut puolestaan vielä tarkkailivat tilannetta, vähän niin kuin poikamiehet baaritiskillä.

Sitä minä vaan jäin miettimään, että jos joutsenet pariutuvat loppuiäkseen, niin riitelevätkö ne koskaan? Jäkättävätkö ne toisilleen, että ”nyt sää jätit sulkas pesemättä” tai jotain.

Vielä kun joku tiedemies keksisi lintujen tulkkauskoneen, niin tietäisi, mitä se lemmenkipeä pöllökin on huutanut ääni käheänä naapurimetsässä koko kevättalven: ”Ostakaa makkaraa, markalla tai kahdella jo paljon saa”.

#