lauantai 20.7.2019 | 17:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemi kolumnissaan: Oletko lakannut pieksämästä vaimoasi?

Selänne+
Pe 12.4.2019 klo 18:00

Oletko lakannut pieksämästä vaimoasi? Jos vastaat kysymykseen ei tai kyllä, olet joka tapauksessa pieksänyt akkaasi. Tämä kysymys on kuulemma joskus nakattu syytetylle oikeudessa.

Viime viikkoina olen käynyt muutamalla vaalikoneella testaamassa omia arvojani suhteessa kansanedustajaehdokkaisiin. Vaalikoneet ovat pääpiirteittään loistava keksintö. Vaalikone on kuin ennen maatalousnäyttelyissä käytetty Ieva-ohjelma, jolla autettiin maatalojen isäntiä ja emäntiä löytämään toisensa. Joskus kone sai sytytettyä rakkauden liekin kahden ihmisen väliin ja näyttelystä saatettiin lähteä yhdessä Zetoria käynnistämään.

Mutta vaalikoneiden kysymysten asettelu on mietityttänyt. Koneisiinhan voidaan syöttää tarkoitushakuisesti kysymyksiä, joilla ohjataan sitten äänestäjiä tiettyyn suuntaan. Eräs kone kysyi, että mitä mieltä olet samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta. Toinen kone kysyi, että haluaisitko oman lapsesi avioituvan samaa sukupuolta olevan kanssa. Periaatteessa kysymys on samansuuntainen, mutta toinen kysymyksistä tuotiin lähipiiriin.

Ylen vaalikoneella mitattiin viidellä kysymyksellä arvoja. Kysymys, onko poliitikon velvollisuus ennen kaikkea ajaa omien äänestäjiensä etuja, pani asiaa miettimään monelta kannalta. Ensin ajattelin pikaisesti, että totta kai poliitikon on ensisijaisesti ajettava Suomen etua. Mutta mikä on Suomen etu, onkin toinen kysymys. Siihen on jokaisen asian kohdalla lukuisia vaihtoehtoja. Toiseksi äänestäjät ovat valinneet poliitikon ajamaan heidän asioitaan ja arvojaan. Keskustelu tästä kysymyksestä ei tehnyt meitä toimittajia hullua hurskaammiksi.

Siis poliitikko parka joutuu elämään ristiriitaista elämää. On kuunneltava omaatuntoa, äänestäjiä ja siinä sisäisessä tunnemyrskyssä olisi pähkäiltävä Suomen etua. Mutta poliittisen uran kannalta kannattaa enemmän lipittää äänestäjiä. Silloin heltiää seuraava neljän vuoden jatkokausi vallan kamareissa ja taas saa ajaa pitkästi taksilla.

#