lauantai 20.7.2019 | 16:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Touontekoa

Selänne+
Pe 12.4.2019 klo 00:00

Pian on viljelijöillä kylvön aika. Kevätkylvön ajankohdan määrää sopiva maan kosteus ja riittävä lämpötila, jonkun lähteen mukaan plus viisi astetta. Viime kesäisiä ulkona kasvaneita pelakuitani talveutin vintin viileähkössä huoneessa ja kastelin kun muistin. Nostin pirttiin tammikuun puolivälissä. Kastelin, lannoitin. Nyt ne rehottavat ja työntävät kukkanuppuja. Leikkasin pistokkaita. Ne kuolivat.

Mikä siinä on, kun aurinko nostaa päätään ylemmäksi, niin on ihan pakko (ei kukaan käske) kylvää purkit täyteen siemeniä? Tomaatteja useampaa sorttia, purjoa, tilliä ja persiljaa muuan purkki. Niitä voi napsia purkista ja siirtää myöhemmin ulos. Lehtikaalta. Tutulta saatu erikoinen herne, vain yksi kokeeksi, loput suoraan avomaalle. Salaattia. Herneenversoja ja auringonkukan ituja napsittavaksi leivän päälle.Myöhemmin kurkkua ja kurpitsaa. Maaliskuussa napsitut pelakuun pistokkaat kasvattivat juuria vesilasissa, nyt mullassa. Koulutushommat alkavat; taimia pitää koulia isompiin purkkeihin että kasvavat vahvoiksi. Kesän kynnyksellä purkki poikineen täyttää tuvan jos kamarinkin.

Samettiruusut onnistuvat helposti. Ensimmäisen samettiruusun kukkanupun ilmestyminen on lyhytaikainen ilo, se pitää napsaista poikki. Silloin kukka alkaa kasvattaa uusia oksia ja tuuhettuu. Pistokkaasta kasvaneen pelakuun ensimmäisen kukkalatvankin katkaisen.

Ennen vanhaan peruna nostettiin itämään kellarista Yrjön päivänä tai viimeistään Vappuna.

Sekin päivä on ihan pian. Perunan itämään nostamisen ajankohta riippuu siitä, milloin perunat pystyy maahan laittamaan. Ja sehän taas riippuu siitä, milloin maa on niin lämmin, että paljain pyllyin pystyy pellossa istumaan. Perunan itämiseen riittää pari viikkoa lämpimässä, viileämmässä useampi. Aikaiset lajikkeet tarvitsevat kaksisataa astetta ja myöhäiset kolmesataa. Kyllä on vaikea tietää oikea päivä! Riippuu se idätyslämpötilastakin. Vuorokauden keskilämpötiloista vähennetään neljä astetta ja lasketaan loput yhteen. Jostakin tuonkin luin. Kukapa nuo etukäteen tietää laskea?

#