lauantai 20.7.2019 | 16:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kinestetiikka on luontaisen liikeaistin huomioimista ja sen apuna käyttämistä arjessa - Sillä, miten kosketat, on iso merkitys

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
Pe 12.4.2019 klo 09:30

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne järjesti alueellaan toimiville omais- ja perhehoitajille kinestetiikan koulutuspäivän ensimmäistä kertaa viime perjantaina.

– Kinestetiikkaa, eli toisen ihmisen avustamista omaa kehoa ja voimia säästäen sekä hoidettavan toimintakykyä ylläpitäen on opetettu Ppky Selänteen henkilökunnalle jo jonkin aikaa. Siitä meille syntyi ajatus, että vastaavasta koulutuksesta hyötyisivät varmasti myös omais- ja perhehoitajat, Ppky Selänteen omaishoidon ohjaaja Marja Haapapuro kertoo.

Ensimmäiselle kurssille osallistui kaikkiaan 13 omais- tai perhehoitajaa eri puolilta Ppky Selännettä.

– Seuraava koulutus järjestetään viimeistään syksyllä.

Ensimmäisellä kurssilla osallistujat toivoivat apua muun muassa kävelyn ja peseytymisen avustamiseen, sekä lattialta ja vuoteesta ylös nousemiseen.

– Myös pyörätuoliin siirtymistä harjoitellaan, samoin erilaisten apuvälineiden käyttöä, viestintää ja vuorovaikutusta. Kinestetiikka opettaa meitä kaikkia ajattelemaan asioita uudella tavalla ja kokeilemaan rohkeasti erilaisia toimintamalleja, Haapapuro sanoo.

Kinestetiikka on kuitenkin sanana niin outo, että parhaiten siihen pääsee käsiksi kuuntelemalla kinestetiikan kouluttaja Päivi Savolaista.

– Kokeilkaa koskettaa toista ihmistä kaksi kertaa ihan samalla tavalla, ensin hyvällä tuulella, ja sitten kiukkua puhisten. Pyytäkää sitten häntä kertomaan, kumman kosketuksen aikana olitte kiukkuinen, ja hän tietää sen ihan varmasti, Savolainen sanoo.

Savolainen korostaa siis kosketuksen merkitystä ja sitä, miten kosketuksella voidaan välittää toiseen ihmiseen tunteita.

– Esimerkiksi jäykkyyttä voidaan usein helpottaa rennolla kosketuksella, esimerkiksi silittämällä. Jokaisen hoitajan kannattaa miettiä tarkkaan, miten käsiään käyttää. Keho muistaa kosketuksen, vaikka mieli ei enää muistaisikaan. Vääränlainen kosketus voi laukaista yllättävän rajuja reaktioita.

Yksi tärkeimmistä Savolaisen neuvoista on: ”Sormet pois”, sillä sormien ote tuntuu yleensä iholla pahalta.

Kun Savolainen opettaa kurssilaisille, miten läheinen avustetaan ylös sängystä, hän istuu avustettava viereen sängylle. Niin liki, ettei heidän väliinsä mahdu edes paperin palasta.

– Annetaan avustettavan tehdä aloite ja tuetaan nousemista lantio-otteella. Sama istumaan laskeutuessa, avustettava aloittaa liikkeen ja avustaja seuraa liikettä perässä. Vyötäröltä, käsistä tai kainaloista tukeminen vaatii paljon enemmän voimaa, ja tuntuu avustettavasta pahalta. Miettikää aina ennen kuin teette, sillä voitte ajattelemattomuuttanne jopa estää avustettavan ihmisen liikeratoja tai ylipäätään liikkumista.

Mikäli joku on kiinnostunut kinestetiikan kursseista, hän voi ottaa yhteyttä suoraan Marja Haapapuroon.

– Järjestämme kursseja ja erilaisia työpajoja sen mukaan, mitä omais- ja perhehoitajat toivovat ja millaista apua he tarvitsevat, Haapapuro sanoo.

#