lauantai 20.7.2019 | 16:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Terveystalo on toiminut Kärsämäellä kolme kuukautta - Mikä muuttui? Mitä tulossa?

Outi Levä Selänne+
La 13.4.2019 klo 00:00

Terveystalo osti vuoden vaihteessa Attendo Suomen Terveyspalvelut. Järjestelyissä myös Kärsämäen kunnan terveyspalvelut siirtyivät Attendon hoidosta Terveystalolle. Kuntalaisillassa haluttiin tietää, mikä muuttui ja mitä on tulossa.

Terveystalon terveydenhuollon palvelualuejohtaja Arja Sunila sanoo, että Terveystalo tuottaa Kärsämäellä kunnan terveydenhuoltopalveluita eikä ole täällä yksityinen lääkäriasema.

– Attendon liput ja värit poistuvat toukokuun aikana, myös työntekijöiden työvaatteista. Käytännön tasolla ei ole tapahtunut juurikaan muutosta. Edellisen palveluntuottajan toimintamallit ovat vielä käytössä ja Terveystalon omat toimintamallit tulevat käyttöön tämän vuoden aikana, sanoo vastaava hoitaja Asta Kovalainen.

Antti Pekkala kyseli, mitä ne käytännön muutokset asiakkaille ovat? Parantuvatko palvelut, nopeutuuko hoitoon pääsy?

Sunila sanoo kahden yrityksen yhteen sulautumisen tuovan vahvuutta toimintaan. Nyt terveyskeskuksen lääkärinä, myös kutsuntalääkärinä toimii Kalle Kantola. Lääkäreiden yksittäisiä päiviä ostetaan toisista yksiköistä. Erikoissairaanhoidossa tulee lisääntymään Terveystalon yksityisten palvelujen käyttö terveyskeskuksen lähetteellä. Vielä mahdolliset muutokset eivät juuri asiakkaille näy.

– Muutoksia voi jatkossa tulla esimerkiksi työvuorojen suunnitteluun ja astma- ja diabetesasiakkaita voidaan hoitaa uuden kaavan mukaan. Erikoissairaanhoitoon on mahdollista päästä esimerkiksi Terveystalon Oulun sairaalaan. Tällainen mahdollisuus on tulossa jo nyt kaihileikkauksiin, lupaa Sunila.

Jonotusajat lääkäriin kiinnostivat Sakari Madetojaa. Kovalaisen mukaan valtakunnalliset suositusajat ovat lääkärille pääsyyn kolme kuukautta ja hoidon tarpeen arviointiin kolme päivää.

– Meillä huonoin jonotusaika on 28 päivää ja parhaat kuudesta yhdeksään päivään, päivystykseen pääsee hyvin, sanoi Kovalainen.

Antti Tiikkainen kehui saaneensa päivystysajan jopa reilussa puolessa tunnissa

Digitaalisia palveluja kaivataan. Esko Vähätiitto kyseli, miksi digiajanvaraukset eivät toimi julkisissa palveluissa, vaikka yksityisissä toimivat.

– Terveystalossa ovat käytössä esimerkiksi sähköinen ajanvaraus ja chat. Julkisten ajanvarauspalvelujen toimimattomuuteen syynä ovat kuntien ja yksityisten erilaiset potilastietojärjestelmät. Myös tietosuoja asettaa omat rajoituksensa. Järjestelmien yhteensovittamisessa kuluu aikaa, sanoi Sunila.

Terveystalon arvot ovat välittäminen ja osaaminen. Uuden missionsa, tehtävänsä mukaan se taistelee terveemmän elämän puolesta. Kärsämäkiset halusivat tietää, tuotetaanko terveyttä? Minkälaista terveyden edistäminen käytännössä on?

– Terveyden edistäminen kulkee tekemisessä mukana neuvolasta lähtien, vauvasta vanhukseen. Huomiota kiinnitetään muun muassa tupakointiin, päihteisiin ja ruokailutottumuksiin. Terveystalo on mukana myös paikallisessa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä.

Päivi Kaasalainen Keskipisteen Omaishoitajat ry:stä kertoi yhdistyksen toiminnasta ja OmaisOiva -hankkeesta, jonka avulla lisätään omaishoitajien hyvinvointia, osaamista ja jaksamista.

Kuntalaisillan lopuksi Terveystalon päihdepalvelujen vastuulääkäri Harri Seppälä kertoi päihteistä, alkaen energiajuomista ja tupakasta ja päätyen vahvoihin huumeisiin ja lääkkeiden liika- ja väärinkäyttöön. Ne ovat tämän ajan kasvava ongelma kaikkialla ja kaikenikäisillä, myös Kärsämäellä.

#