sunnuntai 17.1.2021 | 10:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Palvelutaksi hakee kotiovelta, käyttää asioilla ja tuo asiakkaan takaisin kotiin - "Mehän tultaisiin mökkihöperöiksi, jos ei päästäis kylillä käymään"

Outi Levä
La 6.4.2019 klo 12:00

Palveluliikenne on kunnan järjestämää, kaikille kuntalaisille tarkoitettua kuljetusta. Asiakas maksaa palvelusta linja-autotaksan mukaan ja hinta riippuu matkan pituudesta. Kärsämäellä palveluliikenne hoituu takseilla. Muissakin alueen kunnissa palveluliikenne toimii. Pyhäjärvellä palveluliikennettä ajaa nyt Tenhusen Liikenne Oy. Jari Tenhusen mukaan matkustajien määrä vaihtelee esimerkiksi keliolosuhteiden mukaan. Yhdensuuntaisia matkoja kuukausitasolla on noin 400-450.

Tiistaiaamuna puoli kymmeneltä keltamusta Otaxi kaartaa kotiovelle. Kuljettajana on Petri Qvick, jolta kuljetus on tilattu jo viime viikolla. Qvick on ajanut taksia viisitoista vuotta ja sanoo, että jo sitä ennen tällaista kuljetuspalvelua oli olemassa.

– Vakioasiakaskuntaa on Venetpalon, Hallanperän ja Miilurannan suunnalla. Palvelun käyttöä rajoittaa hiukan se, että se on käytettävissä vain tiettyinä päivinä ja tiettyyn kellonaikaan, tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin aamupäivällä, sanoo Qvick.

Qvick sompailee Miilurannalle, josta kyytiin nousevat Anja Honkala ja Antero Vähäjylkkä. Kummallakaan ei ole autoa eikä ajokorttia.

– Me tilattiin tämä eilen kuuden aikoihin. Käydään kirkolla kaksi kertaa kuukaudessa, joka toinen viikko, tarpeen mukaan perättäisinäkin viikkoina, he sanovat.

Honkala sanoo miesten käyvän vielä loppuviikollakin kaveriporukalla. Palvelutaksia he sanovat käyttäneensä niin kauan kuin se on ollut toiminnassa. Matkan hinta on linja-autotaksan mukainen, noin viisi euroa per sivu.

– Tämä on ehdottoman hyvä systeemi ja pelannut hyvin. Ehtii hoitaa kauppa-, apteekki- ja pankkiasiatkin, kun tietokonetta ei ole. Hintakin on sopiva.

Kirkolla Honkalan kassi jätetään rivitaloasunnolle, jossa hän aikoo olla yötä ja mennä seuraavana aamuna terveyskeskukseen. Vähäjylkän taksi jättää kaupan pihaan. Lähtöaika sovitaan.

Puoli kahdeltatoista taksi kaartaa kaupan pihaan. Auto on vaihtunut ja kuljettajana on nyt Teijo Istukaissaari. Vähäjylkkä lastaa ostoskaseja Istukaissaaren avustamana takakonttiin. Honkalan tilalle takapenkille on tullut Irma Komu.

– Käytän tätä palvelua muutaman kerran kuukaudessa. Tulin jo perjantaina. Olin töissä Löytöpirtillä ja viikonlopun tyttäreni luona. Tilasin tämän vasta tänään, noin tunti sitten, kun en ollut varma, milloin lähden kotiin, sanoo Komu.

Kärsämäellä palveluliikenteen käyttäjiä on Pyhäjärveen verrattuna todella vähän.

– Kyytejä ei riitä joka päivälle, sanoo Istukaissaari.

Niille, jotka kyytiä tarvitsevat ja käyttävät, palvelu on todella tärkeää. Komu sanoo, että hänen talostaan on kahden kilometrin matka koulubussille ja Vähäjylkälläkin kilometrin verran.

Istukaissaari kaartaa Komun kotiovelle ja nostelee kassit portaille. Myös Vähäjylkkä saa kantoapua kauppaostoksilleen.

– Mehän tultaisiin mökkihöperöiksi, jos ei päästäis kylillä käymään, sanovat Komu ja Vähäjylkkä yhdestä suusta.

#