lauantai 20.7.2019 | 17:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukiolaisen kynästä: Ajokortti yhä tärkeä nuorille

Venla Tölli Selänne+
La 6.4.2019 klo 00:00

Yksi tärkeimmistä täysi-ikäisyyden etapeista on mahdollisuus ajokorttiin. Suurin osa nuorista ajaa ajokortin heti kun mahdollista, ja inssiin mennäänkin usein jo sinä päivänä, kun täyttää 18. Viime vuonna tuli voimaan ajokorttiuudistus, joka mahdollistaa kortin jopa 17-vuotiaille. Haastattelin tähän liittyen kahta Pyhäjärven lukion opiskelijaa, Jemina Lehtoa, 17 ja Aino Ruuskaa, 18.

Ruuska kertoo ajaneensa kortin noin puolitoista kuukautta sitten, kun taas Lehdolla on jäljellä vielä inssi. Kummallakin on mahdollisuus käyttää autoa, sillä Ruuska ajaa perheensä Saabilla, ja Lehdolla on oma Volkswagen Golf. Lehto osti autonsa, sillä se sattui silmään hyvään aikaan, ja hintakin miellytti. Auton tärkeimmistä ominaisuuksista kysyttäessä kummankin vastaus on jopa hieman huvittunut.

– Se, että se liikkuu paikasta A paikkaan B, ilman että se menee rikki, Ruuska naurahtaa, ja lisää myös esimerkiksi toimivan radion tai AUX-piuhan olevan olevan ihan hyvä ominaisuus musiikin kuuntelua varten. Lehto taas mainitsee opiskelijabudjetille tärkeäksi sen, että auto ei olisi kovin kallis, ja ettei sen ylläpito maksaisi paljon. Myös auton kulutus luetaan ominaisuudeksi.

Ajokorttiuudistuksesta tulee esiin sekä hyötyjä että haittoja. Ruuska kertoo haitaksi esimerkiksi ajotuntien vähenemisen yhteensä 14 tuntiin, joista neljä on riskiajoa. Hän kertoo, että ajotuntien vähentäminen voi olla huono asia, sillä niille, jotka eivät opi ajamista kovin helposti, tai jännittävät sitä, pelkät perusajotunnit eivät välttämättä riitä. Lisäksi Ruuska mainitsee sen, että hänen mielestään aivan kaikki 18-vuotiaatkaan eivät ole riittävän kypsiä ajamaan, joten mitä se tekee, että kortti on mahdollista saada jo 17-vuotiaana, ja ajokortin ajamisen voi aloittaa jo 16-vuotiaana.

Lehdon näkemys ajokortin saamisesta aikaisemmin on hieman erilainen.

– Mielestäni ajokortin voisi myöntää ilman poikkeuslupia 17-vuotiaille, koska monet sen ikäiset tarvitsevat autoa koulumatkoille, työpaikalle pääsyyn tai harrastuksiin, Lehto toteaa. Hän lisää ajokortin hyödystä esimerkiksi lukiolaiselle sen, että lukiolaisille koulumatkat maksavat, eikä aina iltapäivisin ole edes mahdollisuutta hyödyntää peruskoululaisten koulukyytiä, julkisesta puhumattakaan.

Lehto ja Ruuska ovat yksimielisiä ajokortin merkityksestä. Kumpikin sanoo merkityksen olevan suuri erityisesti maalla asuessa, sillä etäisyydet ovat pitkiä.

– Vanhemmat ovat myös yleensä töissä, joten kuskia ei aina ole, kertoo Lehto. Hän jatkaa sanoen ajokortin helpottavan arkea.

Ruuska toteaa ajokortin tuovan myös itsenäisyyttä, sillä on mahdollisuus mennä itse, sen sijaan, että joutuisi kyselemään kyytiä keneltäkään.

#