keskiviikko 1.4.2020 | 04:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä vuodelle 2026 - Kärsämäki pyrkii mukaan samaan hankkeeseen

Outi Levä
La 23.3.2019 klo 15:00

Euroopan kulttuuripääkaupungit (European Capitals of Culture, ECOC) ovat näkyvin Euroopan unionin kulttuurituen muoto. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985. Nykyisin niitä rahoitetaan Luova Eurooppa -ohjelmasta. Tapahtumalla halutaan korostaa kulttuurien moninaisuutta ja lisätä kulttuurivaihtoa Euroopassa.

Helsinki toimi kulttuuripääkaupunkina vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011. Seuraavan kerran Euroopan kulttuuripääkaupungit valitaan Suomesta ja Slovakiasta vuodelle 2026.

Suomessa hakuprosessin järjestämisestä vastaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Kulttuuripääkaupungin valinta tapahtuu eurooppalaisen asiantuntijaraadin suosituksen pohjalta vuonna 2021. Oulun lisäksi kulttuuripääkaupungiksi hakevat ainakin Tampere ja Savonlinna.

Kärsämäellä Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkihanketta esittelivät Oulu2026- koordinaattori Henri Turunen ja Kulttuurilehti Kaltion päätoimittaja Paavo J. Heinonen.

– Hankkeen kesto on hakuineen ja jälkitöineen kestää noin kymmenen vuotta. Budjetti on noin 30-50, jopa sata miljoonaa euroa. Hankerahoituksella on vaikutusta aluetalouteen, matkailun kehittämiseen, jopa alueen sosiaalisuuteen, sanoo Turunen.

Turunen sanoo, että hankkeessa haetaan paikallisia vahvuuksia, joilla voisi olla eurooppalaisia yhteyksiä.

– Alueen kiinnostavuus kasvaa, kulttuuritarjonta monipuolistuu ja alan työpaikat lisääntyvät. Myös yhdessä tekeminen lisääntyy. Oulu2026-hankkeen vaikutusalueen uskotaan ulottuvan Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Tornioon saakka, uskoo Turunen.

Kärsämäeltä hankkeeseen tarjottaneen taiteilijaresidenssiä, tarinankerrontaa ja ARS-Kärsämäki -näyttelyä.

– Tarinoiden kertominen ja niiden jakaminen vaikuttavat positiivisesti jopa terveyteen ja hyvinvointiin. Digitaalisuus tarinankerronnassa voisi innostaa mukaan myös nuoria. Miten paketoida tarinat universaalisti, miettii Ira Toppinen.

Voisiko Tarinankerronnan SM- kisa kasvaa MM-kisaksi? Kulttuuripääkaupunkivuoden järjestelyt vaativat joka tapauksessa laajaa yhteistyötä alueiden, järjestöjen ja eri taidemuotojen kesken, kuten Aino Jussila sanoiksi puki:

– Tarinan voi kertoa myös kuvin.

Tällä hetkellä hakemusta siis valmistellaan. Alustava hakemus jätetään toukokuussa. Hakuaika on noin vuosi, jolloin hakemusta täydennetään.

#