perjantai 29.5.2020 | 07:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oppilaiden energiaprojekti paljasti koulurakennuksen energiasyöppöjä - Pienillä arjen valinnoilla syntyi 10 000 euron säästöt

Anitta Oertel
Su 24.3.2019 klo 09:00

Pyhäjärven kaikki koulut olivat mukana EURONET 50/50 -energiaprojektissa, jonka vaikutukset näkyvät nyt säästöinä sekä kotona että kouluissa. Seuranta tehtiin vuosina 2017 ja 2018.

Tulosten mukaan eniten energiaa säästettiin Keskuskoululla. Oppilaiden ja opiskelijoiden ideoimilla toimenpiteillä säästöjä kertyi ensimmäisenä vuotena peräti 9 264 euroa.

Projektin yhtenä ohjaavana opettajana toiminut lukion lehtorin Heli Liuskan mukaan huipputulos yllätti.

– Alussa mietimme miten Keskuskoululla voisi syntyä säästöjä, kun samassa rakennuksessa toimivat myös kirjasto ja keskuskeittiö, Heli Liuska sanoo.

Alustavassa energiakierroksessa paljastui, että useissa luokissa oli liian lämmintä, jopa 26 astetta. Mukana projektissa ollut kevään abiturientti Jarkko Laakso toteaa, että ihanteellinen 21 asteen lämpötila meni monessa luokkahuoneessa yli.

– Käytävillä taas ihannelämpötila on 18 astetta, hän sanoo.

Lämpötilaa mitattiin tasaisesti koko projektin ajan. Energiatutkimukseen kuului nykylämpötilaprofiilin, pitkäaikaislämpötilaprofiilin ja sähkönkäytön tutkimus.

Lämmityksen osuus oli säästyneistä kustannuksista 78,6 prosenttia, sähkön 14,4 ja veden 7 prosenttia. Hiilidioksidi (CO2) -päästöjä pystyttiin välttämään 30 674 kg.

Toisena vuotena säästöjä syntyi sähkönkulutuksessa 575 euroa ja vedessä 1 212 euroa, yhteensä 1 787 euroa. CO2-päästöt nousivat hieman vertailuvuodesta lämmitysarvojen nousun vuoksi.

Koulurakennuksen käyttäjille eli Salmen koulun oppilas- ja lukion opiskelijakunnalle palautettiin 50 prosenttia säästöistä eli lähes 6 000 euroa.

Jarkko Laakso kertoo, että omalla puolikkaallaan lukion oppilaskunta osti television, ”pleikkarin”, tyynyjä ja peittoja sekä lautapelejä ja kahvitarvikkeita. Säästöillä tuettiin myös oppikirjakirjastoa.

Projekti näytti, että energiaa voi säästää monella eri tavalla. Jarkon ja kolmen muun tiimiyhteistyönä syntyneessä opaslehtisessä ”101 tapaa säästää luontoa ja energiaa” on siitä vinkkejä, kuten alenna huonelämpötilaa ja istuta puu, ja bonuksena tieto, että yksi keskikokoinen puu sitoo noin 6 kg hiilidioksidia vuodessa.

– Aika pienellä vaivalla saadaan säästöjä, Jarkko sanoo.

Lukion toisen luokan oppilaat Aino Ruuska ja Leevi Tikka olivat mukana projektissa alusta asti, silloin Salmen koulun yhdeksäsluokkalaisina, jotka ideoivat ja toteuttivat lopputyönään pakohuoneen ympäristöaiheisine kysymyksineen.

– Muutama joukkue pääsi pois ja muutama ei, kertoo Aino.

Ainon mukana energiasäästöopit ovat menneet eteenpäin myös pikkuveljelle. Aino kehottaa kotona esimerkiksi sammuttelemaan ylimääräisiä valoja. Samoilla linjoilla ovat myös Leevi ja Jarkko.

– Valoja tulee nyt automaattisesti napsuteltua pois, pojat kertovat.

Valaistuksen tehokkuutta ja tarpeellisuutta mitattiin eri paikoista, ikkunan luota, keskeltä ja seinältä.

– Omassa luokassani pidän vain osan valoista päällä, kertoo Heli Liuska.

#