lauantai 25.5.2019 | 00:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanaseppä Puranen kolumnissaan: Kevään korvalla ja vähän omallakin

Selänne+
Pe 15.3.2019 klo 07:00

Kevättä pidetään jonkinlaisena heräämisen aikana, talitiaisetkin sirkuttavat jo intopinkeinä. Varmaan varhaisimpia lintuja keväällä Suomessa, joilla sukuvietti jo heräilee. Niinhän se on ihmiselläkin, monet aktiviteetit ovat jo saaneet ilmaa siipiensä alle. Polttopuiden kaataminen on minun päällimmäinen huoleni nyt muutaman viikon. Vanhemmilla miehillä on tällainen oma puuntekoviettinsä, joka on pakko päästä purkamaan. Muuten on huono omatunto koko loppuvuoden. Huhtikuun lopulla puut saattavat jo imaista runkoonsa vettä ja puuta ei oikeastaan kannata enää sitten kaataa koska se kuivuu huonosti. Rakennuspuita koskee sama sääntö, ne pitäisi kaataa jo helmikuussa. Tämä tieto varmasti kiinnostaa nykynuorisoa kovasti ja he painavatkin asian visusti mieleensä, jos muut vietit eivät häiritse oppimista.

Toinen miehinen aktiviteetti on parhaan pilkkikauden alkaminen. Tästä minulla itselläni ei ole paljon kokemusta, mutta kevätjäiltä löytyvät miehistä karaistuneimmat kasvot tuulen ahavoittamana ja auringon tumman ruskeaksi polttamina. Vaikka tänään paleltui pahasti, niin ei kun huomenna uudestaan ja niin kauan kuin on jäät järvessä. Kerran viidessä vuodessa käyn kyllä itsekin pilkillä ihmettelemässä ja tutkimassa, että mikä tässä on se juttu? Kaloja en yleensä saa nimeksikään, koska kokemusta on sattuneesta syystä kertynyt vähän. Minun kalastusvietti ei vilua voita.

Tässä matkan varrella olen huomannut, että viettien kanssa kohtuudella pärjää, jos ne eivät himoksi ylly. Pahaa kuitenkin pelkään, että kun nyt vaalitkin ovat tulossa, niin vallanhimo taas jyllää tässä maassa pistävän tuoksuisena. Tulee luvattua löperöitä ja niistä saa sitten kuulla seuraavat neljä vuotta jos eduskuntaan pääsee. Vallanhimo näyttää olevan joillekin liian lievä ilmaisu, heillä tila on äitynyt ennemminkin patologiseksi. Siinä tilassa olevaa ihmistä kannattaa vältellä viimeiseen asti. Äänestämään häntä ei pidä mennä missään nimessä.

Taas tuli neuvottua, vaikka ei pitäisi. Näillä eväillä kohti vaaleja ja menestystä kirjoituksiin abiturienteille.

Jukka Puranen

#