lauantai 25.5.2019 | 00:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Laulava metsämies, Teemu Haukipuro pitää saunomisesta järjestötyöstä

Outi Levä Selänne+
Pe 15.3.2019 klo 16:00

Teemu Haukipuron sisar osti tilan Kärsämäeltä muutama vuosi sitten. Haapavetistä perhettä kiinnosti pelto ja metsä, mutta tilaan kuului myös talo pihapiireineen.

– Sisaren perhe purki vanhan navetan, rakensi paikalle pienen varastorakennuksen ja remontoi taloa.

Nyt Haukipuro keinuttelee tyytyväisenä kiikkustuolissaan ja esittelee taloa. Suihkun paikalla keskellä taloa on leivinuuni. Eteisessä oli käytävä ja portaat yläkertaan. Niiden paikalla on nyt pesutilat ja sisäsauna.

– Sisäsauna on koppi. Se ei ole hyvä ja onkin varastona. Ulkosaunaa on kiva lämmitellä. Varsinkin kesällä lämmitän sitä monta kertaa viikossa. Kovilla pakkasilla lämmittäminen vie kauan aikaa ja tulee saunottua harvemmin.

Kesällä Haukipuro sanoo hoitavansa kasvimaata, perunaa, lehtisalaattia ja porkkanaa.

– Mukava kaivaa maasta uusia pottuja ja taitella lehtisalaattia suoraan leivän päälle. Tomaattikokeilu viime kesänä päätyi ötököiden voittoon.

Opiskelu vei Haukipuron Rovaniemelle. Hän valmistui Lapin ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinööriksi.

– Rovaniemi on kiva paikka ja Lappi sydäntä lähellä. Olen vaellellut paljon ja taas Vappuna lähden kavereiden kanssa Haltille hiihtovaeltamaan ja pilkkimään.

Vakituinen työpaikka HaSan korjuuesimiehenä toi Haukipuron Kärsämäelle.

– Tämä osoittautui mainettaan paremmaksi paikaksi. Ajattelin aluksi, ettei täällä ole paljon mitään. Työssäni liikun niin laajalla alueella, että on sama missä asun. Täällä on ihan oma rauha. Mieluummin asun tässä kuin kerrostalossa. Autoja näen täällä enemmän kuin Haapavedellä. Kavereitakin käy täällä enemmän, kun Nelostietä on helppo tähän poiketa.

Kun metsäkone menee metsään, Haukipuro valvoo, että laanipaikat ovat selvillä, tiet auki ja työn jälki on hyvää. Hän tarkistaa koneen mittatarkkuutta ja leimikon rajoja. Omistajan kanssa hän voi selvittää, mihin hakkuualue rajataan.

– Vuotuisen metsien kasvun lasketaan olevan 107 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja nyt hakataan reilut 80 miljoonaa kuutiometriä. Jos tämä taso säilytetään, niin ihan hyvä. Metsien sertifikaatit ovat olemassa ja niissä huomioidaan ympäristöasiat. Parempi käyttää omia luonnonvaroja, joilla voidaan korvata öljyä ja muovia.

Puuta palaa Haukipuron saunan pesässä ja leivinuunissa, vaikka peruslämpö tulee sähköpattereista. Pian hän on puun suhteen omavarainen. Viime syksynä hän osti metsäpalstan Kärsämäeltä Haapajärven rajalta.

Haukipuro on aktiivinen nuori. Hänellä on luottamustoimia seurakunnan ja kunnallisjärjestön hallinnossa ja Keskustanuorten toiminnassa. Hän toimii eduskuntavaaliehdokas Eija-Riitta Niinikosken tukiryhmässä. Yhteiskunnallisia asioita hän kehuu mielenkiintoiseksi.

– Tosi kivaa ja yhteisöllistä. Oppii paljon yhteiskunnasta ja ajankohtaisista asioista.

Haukipuro liikkuu muuallakin kuin metsissä sekä suksilla että luistimilla. Hän ei pidä jääkiekosta, mutta retkiluistelee, viime syksynä Haapavedellä Hietamäen lammen jäällä. Hän hiihtää Suomelassa ja aikoo tutustua myös Venetpalon latuihin.

Baritonitorvi odottaa tuvassa kotelossaan. Sitä Haukipuro soitti Simo Saastamoisen johdolla. Torvisoitto vaatii porukan. Yksi harrastus on kuitenkin ylitse muiden. Hän opiskeli kolme vuotta klassista laulua Rovaniemellä ja aikoo jatkaa laulamista, myös saksan ja italian kielellä.

– Olen löytänyt laulun. Laulaminen on mukavaa ja antoisaa. Se on haastavaa ja siitä saa aivan omanlaisensa mielen- ja vireystilan.

#