lauantai 25.5.2019 | 00:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kahdeksantoista vuoden koulutusputken pää häämöttää

Heikki Syrjäniemi Selänne+
Pe 15.3.2019 klo 14:00

Harvempi on ajatellut, että kirkossa Mendelssohnin häämarssia soittavalla kanttorilla saattaa olla takanaan jopa 20 vuoden musiikkiopinnot.

Haapajärvinen Hilda Aitto-oja tietää musiikkialan vaativuuden. Pianonsoitto alkoi Jokilaaksojen musiikkiopistossa jo kuusivuotiaana. Musiikkiopintojen sivussa päntättiin kieliä, matikkaa ja historiaa yhdeksän vuotta peruskoulussa ja kolme vuotta lukiossa.

Nyt Hilda Aitto-oja opiskelee toista vuotta taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä, kirkkomusiikkiosastolla. Suomeksi sanottuna opintoputken päässä häämöttää musiikkipedagokin tai kanttorin tehtävät urkulehterillä ja kirkkokuoron johdossa. Yhteensä ammattiopinnot kestävät viisi ja puoli vuotta. Kun aamukammasta ovat piikit loppuneet, takana on 18 vuotta musiikin opintoja. Se on hirmuinen koulutusputki, joka heikompaa hirvittäisi.

– En ollut vielä lukioaikana tosissani miettinyt tulevaa ammattia. Musiikkiopiston opettaja Mari-Anne Telkki kannusti minua hakeutumaan kirkkomusiikkiopintoihin, Hilda Aitto-Oja sanoo.

Helsingissä Sibelius-Akatemiassa järjestetyissä pääsykokeissa ovi aukesi Kalakukkokaupunkiin musiikkia opiskelemaan. Hilda opiskelee pääaineinaan laulua, kuoronjohtoa ja urkujensoittoa. Sivuaineena on pianonsoitto. Teoriaopinnoissa opiskellaan puolestaan säveltapailua, musiikinteoriaa, kirkkomusiikin historiaa, musiikkikasvatusta ym..

Hildan opiskelupäivät venyvät yleensä kymmentuntisiksi. Opiskelija-asunnossa ei nimittäin ole pianoa, joten soittoharjoittelu on suoritettava koululla.

Hilda Aitto-oja pitää musiikkikasvatusta merkittävänä kouluissa. Se avaa portteja luovuuteen ja kehittää tunnetaitoja. Musiikki on myös terapeuttista, rentouttavaa ja auttaa keskittymään.

Musiikkiopinnoissa opitaan ilmaisutaitoa luontevasti esiintymisten kautta. Se on tärkeää, sillä kanttorin työssä kohdataan ihmisiä monenlaisissa tunnetiloissa. Kanttorilla on hyvä olla sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja empatiataitoja eli kykyä asettua toisen asemaan.

Kirkkomuusikoille on ollut näihin päiviin saakka runsaasti töitä tarjolla. Työllisyys on ollut sataprosenttinen ammattilaisille. Tulevana kesänä Hilda Aitto-oja aloittaa työt Haapajärven kirkossa kesäkanttorina. Se on yksi välivaihe matkalle tulevaisuuden ammattiin ja notkuviin kinkeripöytiin.

#