lauantai 25.5.2019 | 00:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Salla Isola valmistui pelialan tradenomiksi - nyt hänen kynästään syntyy tyystin uusia maailmoja

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
Pe 15.3.2019 klo 13:00

Kärsämäeltä kotoisin oleva Salla Isola pokkasi uunituoreen päästötodistuksen Kajaanin ammattikorkeakoulusta helmikuun lopulla.

– Suoritin liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon ja valmistuin tietojenkäsittelyn eli pelialan tradenomiksi. Suuntauduin opinnoissani graafikoksi, eli suomeksi sanottuna piirrän pelimaailmoja ja hahmoja, Isola kertoo.

Samalta opintolinjalta voi suuntautua myös ohjelmointiin, suunnitteluun tai pelien tuottamiseen.

Opinnäytetyönsä Salla teki antropomorfisen hahmon suunnittelusta ja toteutuksesta.

– Se tarkoittaa objektia, jolle annetaan inhimillisiä piirteitä. Tästä hyvä esimerkki on esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja Hirviö -elokuva, missä muun muassa elävä teeastiasto luokitellaan tähän kategoriaan.

Sallan tie pelialan ammattiin alkoi jo lapsena, kun hän piirsi ja pelasi paljon.

– Olen käytännössä piirtänyt omia hahmoja ja maailmoja koko ikäni. Neljä vuotta sitten valmistuin Piippolasta media-assistentiksi ja työskentelin Selänne-lehden avustajana vajaan vuoden.

Sitten Isola haki Kajaaniin, haaveidensa kouluun ja pääsi sisään.

– Helppoa se ei ollut, sillä meitä hakijoita oli yhtä aikaa noin 500 ja vain 60 otettiin sisään. Puolet sisään päässeistä jatkoi opintojaan dc-puolelle, eli data center-toimintaan.

Salla ja hänen avopuolisonsa Jyri Honkakoski hakivat ja pääsivät sisään samaan kouluun yhtä aikaa, ja valmistuivat niin ikään samaan aikaan.

– Jyri on erikoistunut ohjelmointiin ja olemme tehneet paljon yhteisiä projekteja. Ja on meillä joitain omia peli-ideoitakin muhimassa. Nyt haemme kuitenkin oman alamme töitä ja haaveilemme pääsevämme työn syrjään kiinni mieluiten Oulun seudulle.

Pelien lisäksi Isolan ammattitaito taipuu esimerkiksi markkinointiin ja logosuunnitteluun.

Moni mieltää pelialan edelleen ”poikien jutuksi”, minkä Salla kumoaa heti samalta istumalta.

– En ole törmännyt alallamme mihinkään nais- tai miesasioihin. Olemme kaikki tasa-arvoisia ja naiset pärjäävät alalla ihan samalla tavalla kuin miehetkin.

Alan erityisen matemaattisuudenkin Isola kiistää.

– Olen ollut aina matematiikassa huono, mutta ei se ole minua täällä hidastanut. Tietyt ohjelmat vaativat matematiikan osaamista, mutta kaikessa pärjää ihan perusmatikalla. Ohjelmointipuolella sitä on hiukan enemmän, mutta ei sielläkään liikaa. 3D-ohjelmistojen käyttö vaatii lukujen ymmärtämistä, mutta ei sekään ole mielestäni ollut vaikeaa.

#