lauantai 25.5.2019 | 01:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärvinen Jasmin Kulju opiskelee sosiaalitieteitä Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa

Anitta Oertel Selänne+
Pe 15.3.2019 klo 10:00

Sosiaalitieteestä on moneksi. Sitä voidaan pitää myös yhtenä tulevaisuuden koulutusaloista, sillä yhteiskunnassamme tarvitaan yhä enemmän hyviä vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemusta vaativaa ohjausta jo opiskelupaikkaa valittaessa, sekä myöhemmin työnhakuprosessissa.

Pyhäjärven lukiosta 2016 ylioppilaaksi kirjoittanut Jasmin Kulju päätti opiskella sosiaalitieteitä, koska haluaa omalta osaltaan auttaa ihmisiä löytämään oman alansa ja -paikkansa työelämässä. Hän opiskelee ensimmäistä lukuvuotta sosiaalitiedettä Itä-Suomen yliopistossa yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa Kuopiossa.

– Sosiaalitieteiden opiskeleminen sopii useille, myös sellaisille, jotka eivät vielä ihan tiedä mitä haluavat opiskella, sillä ala on erittäin laaja-alainen, toteaa pyhäjärvinen Jasmin Kulju.

Ensimmäisen lukuvuoden aikana opiskelu keskittyy yleisopintoihin sekä peruskursseihin sosiaalipsykologiasta, sosiaalipedagogiikasta ja sosiologiasta, jotka ovat myös pääaineita. Sivuaineiksi voi valita omaa kiinnostusta tukevia aineita. Valinnanvara on suuri, sillä Itä-Suomen yliopistossa sivuaineopintojen pääperiaate on, että opinnot ovat opiskelijalle tarjolla yli kampusrajojen. Kuopion laitoksella on painotus hyvinvoinnissa ja terveydessä.

– Minulla on nyt sivuaineena psykologia ja ensi lukuvuodeksi haen työ- ja organisaatiopsykologian kurssille, joka opiskellaan avoimen yliopiston kautta verkko-opintoina, Jasmin sanoo.

Yhteiskuntatieteiden kandidaattitutkinto suoritetaan yleensä kolmessa vuodessa, jonka jälkeen tulevat maisterivaiheen opinnot. Ammattinimike määräytyy työtehtävän mukaan.

Jasmin Kuljulle on jo selkiytymässä suuntautumisvaihtoehdoksi sosiaalipsykologia.

– Minua kiinnostavat työhyvinvoinnin edistämiseen ja henkilöstörekrytointiin liittyvät tehtävät. Ihmistuntemusta vaativat tehtävät ovat kasvava ala työmarkkinoilla, hän toteaa.

Jasmin kertoo, että yliopisto-opiskelu on vapaata ja joustavaa sekä itsenäistä. Läsnäolopakkoa on vain vähän. Itsenäinen työskentely vaatii kuitenkin hyvää suunnittelua ja siinä on vanha kunnon kalenteri hyvä apuväline.

– Suunnittelen ajankäytön viikkorytmissä. Se vähentää stressiä ja antaa joustavuutta.

Yliopisto-opiskelijalla on käytössään kattavat kirjastopalvelut. Kurssikirjoja voi lainata sekä yliopiston että kaupunginkirjastosta. Kirjoja joutuu kuitenkin usein jonottamaan pitkiäkin aikoja ja laina-ajat ovat lyhyitä, vain kaksi viikkoa.

Jasmin kiitteleekin Pyhäjärven kirjastoa, josta useimmat kirjat ovat lainattavissa nopeasti joko suoraan tai verkkokirjaston kautta.

– Kurssikirjat ovat saatavilla myös e-kirjoina, mutta ne ovat raskaampia luettavia, joskus ei ole muuta vaihtoehtoa, sanoo Jasmin.

Joustavien aikataulujen takia opiskelu sujuu myös kotipaikkakunnalla Pyhäjärvellä, jossa Jasmin käy ainakin viikonloppuisin. Kuopioon on Pyhäjärveltä ja takaisin hyvät junayhteydet.

– Usein kuljen myös omalla autolla. Esimerkiksi maanantaina minulla alkaa luennot kymmeneltä, lähden Pyhäjärveltä omalla autolla aamulla seitsemältä.

#