lauantai 25.5.2019 | 00:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Sensitiivistä kasvatusta äijille

Selänne+
Pe 15.3.2019 klo 06:00

Kuulun siihen ikäryhmään, jota kasvatettiin aikoinaan miehisyyden myyttiin ja muottiin. Pikkupoikana jos sattui itkeä tillittämään, neuvottiin etteivät miehet itke. Miesten ei sopinut tarinoida tunne-elämän osa-alueella. Sellainen poju olisi leimattu harhailevaksi hörhöksi ja hänelle olisi tarjoiltu hamekangasta päälle. Vesittelyt ja empatiat jätettiin suoraan hameväen tuppervarekerhoon.

Miesten kuului vain uhota urheilun ja työn sankariteoilla. Isot miehet kertoivat, kuinka Syvärillä pistettiin kokonainen ryssän pataljoona matalaksi. Politiikka, maatalous, työ ja mellevyys kuuluivat miesten maailmaan.

Ja onhan paljon helpompi kertoa toiselle akillesjänteen katkeamisesta kuin kertoilla tunne-elämän salaisuuksia. Eikä siinä ”menetä kasvoja”.

Ruotsiin muutettuani maailmankuvani laajeni. Olin saada halavauksen, kun ruotsalaiset miehet halasivat toisiaan ja sanoivat yhtenään, että ihanaa! Se sana ei ollut suomalaisen miehisen miehen sanapakissa. Ihana-sana tuli suomalaisten miesten sanavarastoon, vasta silloin kun radioselostaja Mertaranta kailotti ”ihanaa leijonat, ihanaa”.

Katsoin hiljattain Ylen areenasta ohjelmaa sensitiivisestä kasvatuksesta. Siinä esiintyi entinen haapajärvinen Samuel Jyrinki. Sensitiivinen-sana on juohateltu lontoon kielestä ja tarkoittaa tunnepitoista. Ohjelmassa keskusteltiin syvällisesti tunteiden merkityksestä kasvatuksessa. Hyvin Samppa näytti asiansa osaavan. Uusi sukupolvi oli tuonut tunteet kasvatukseen mukaan. Ja ei kai siinä sinällään mitään pahaa ole jos maailma muuttuisi pehmeämmäksi paikaksi asua.

Amerikassa puolestaan olen huomannut, että siellä miehetkin kuiskuttelevat vaimon korvaan rakkauden hempeää tekstiä. Liekö liiallinen sokerinkäyttö aiheuttanut niin makeaa mielenlaatua.

Etelä-Pohjanmaalla kerran muuan vaimo tivasi mieheltään, miksi äijä ei sano koskaan, että minä rakastan sinua. Siihen äijä tuumasi, että ”olen kerran papin eressä sinulle sanoonut rakastavani sinua ja jos siihen tuloo muutoksia, minä ilimootan sulle.”

Heikki Syrjäniemi

#