lauantai 25.5.2019 | 00:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vaikka sote- ja maakuntauudistus kaatuivat viime perjantaina, Peruspalvelukuntayhtymä Selänteessä työt jatkuvat entiseen malliin

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
Ke 13.3.2019 klo 15:01

Sote- ja maakuntauudistus kaatuivat viikko sitten, mutta mitä se merkitsee Peruspalvelukuntayhtymä Selänteelle?

– Me jatkamme palvelujen kehittämistä ja järjestämistä entiseen malliin, eikä uudistusten lykkääntyminen vaikuta perusarkeemme millään tavalla, Ppky Selänteen johtaja Tuomas Aikkila kertoo.

Aikkilan mukaan uudistusta tarvitaan ja sen kaatuminen oli hänelle iso pettymys.

– Olen työskennellyt sen parissa jo 12 vuotta ja etenkin viime vuodet siihen on mennyt todella paljon työaikaa ja -panosta, eikä siitä tullut valmista vieläkään. Positiivista tässä on se, että uudistusta rakennettiin hyvin pitkälle sisältö edellä, eikä työ mene sillä tavalla hukkaan. Se sopii lähes sellaisenaan moniin eri hallintomalleihin.

Sote-uudistusta tarvitaan edelleen, sillä kuntien sote-menot kasvavat noin 3-4 prosenttia vuodessa koko valtakunnan tasolla.

– Meillä luku on vain kaksi prosenttia, eivätkä kuntamme kestä sitäkään. Tämä johtuu vanhenevasta väestöstämme ja palvelun tarpeen kasvusta sekä siitä, että alueemme väkiluku pienenee koko ajan. Tämä on vaikea yhtälö, etenkin kun rahoitus ei riitä, Aikkila sanoo.

Koska eri kuntien sote-menoja ei ole järkevää vertailla suoraan nettokustannuksia katsomalla alueiden erilaisuuksien vuoksi, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos on luonut sosiaali- ja terveydenhuollon tarvevakioitujen menojen tarvekertoimen, jolla vertailu onnistuu.

– Koko Suomen luku on 1,00 ja esimerkiksi Pyhäjärvellä vastaava luku on 1,44. Se tarkoittaa sitä, että Pyhäjärvellä tarve on 44 prosenttia korkeampi kuin Suomessa keskimäärin ja mitä enemmän asukasluku tippuu, sen huonommalta luku näyttää.

Aikkila kannattaa uudistuksen jatkamista maakuntamallin kautta.

– Sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee isommat hartiat ja maakuntamallin avulla kunnat pääsisivät tästä huolesta irti. Uutta järjestelmää ei pitäisi mielestäni kuitenkaan rakentaa sairaanhoitopiirien ympärille, sillä siinä voi herkästi käydä niin, että uudistus rakennetaan erikoissairaanhoito edellä ja sosiaalihuolto unohtuu.

#