lauantai 17.8.2019 | 18:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäkisessä Napikkaassa vietetään ensi viikolla uusien tilojen avajaisia: ilmoilla on jo kevään tuntua

Marita Eskola antaa puolisolleen pisteet uusista yritystiloista

Outi Levä Selänne+
Pe 8.2.2019 klo 12:01

Kärsämäki

Kärsämäkisen Marita Eskolan käsien kautta kulkee vuosittain satoja metrejä kankaita. Ne ovat usein suomalaista designia ja ruotsalaista tai saksalaista tuotantoa, sertifioituja.

– Kertatilaus saattaa olla neljäsataa metriä. Tilaan niitä monta kertaa vuodessa, pakoittain, sanoo Marita Eskola upouusissa tuotantotiloissaan.

Eskola valmistaa värikkäitä lastenvaatteita Napikas-tuotemerkillä. Hän rekisteröi yrityksensä vuonna 2005, mutta ompeli jo sitä ennen.

– Aloitin retrojutuilla ja kierrätysmateriaaleilla. Materiaalin etsintä oli kuitenkin hankalaa. Materiaali oli puuvillaa ja ne vaativat silitystä näyttääkseen siisteiltä. Äideillähän ei tunnetusti ole aikaa silitellä.

Välillä Eskola keskittyi tekemään kastemekkoja, mutta siirtyi sitten valmistamaan trikoovaatteita lapsille. Ne ovat lasten päällä mukavia ja joustavia ja äitien kannalta helppohoitoisia. Nyt tuotannossa on mekkoja, tunikoita, bodeja, haalareita, housuja ja hameita, paitoja, takkeja ja huppareita sekä asusteita.

– Tänä keväänä värejä ovat edelleen lämmin keltainen, roosa, vaalea ja tumma lila, harmaa ja mustakin.

Vuosikausia Eskola suunnitteli ja ompeli kotonaan Ruhankankaalla. Työtilat veivät talosta takkahuoneen ja pari muutakin huonetta. Joulukuun puolessa välissä, messuilta palattuaan, hän kantoi tavaransa upouusiin, avariin ja valoisiin tiloihin pihapiirissä.

– Nyt on hirveä into tulla tänne ja tehdä täällä. Tulen tänne erittäin mielelläni. Nyt tuntuu, että tämä on minun työpaikka ja koti on nyt koti, hän hymyilee ja ihastelee, että nyt jo alkaa tuntua keväältä.

Uusissa toimitiloissa mahtuu leikkaamaan, ompelemaan, pakkaamaan, hinnoittelemaan ja varastoimaankin. Hänellä ei ole työntekijöitä ja hän sanoo haluavansakin työskennellä yksin. Yhdelle seinälle on asennettu suuri valkokangas ja sen edessä odottavat pari valokuvaamon valaisinta.

– Tykkään tehdä itse. Tämä on minulle elämäntapa. En laske työtunteja. Voin työskennellä milloin haluan, joskus aamusta iltamyöhään, joskus vain puoleen päivään. Serafiina-tyttäreni ottaa tuotteista kuvia ja auttaa verkkokaupassa.

Puhelin soi ja Eskola vastaa siihen, kuten yrittäjän täytyy.

– Jos jättää vastaamatta, niin uutta soittoa ei ehkä tulekaan.

Pieni myymäläosa on valmiiksi kalustettu, mutta ne vielä odottavat tuotteita rekeille ja hyllyille. Ne Eskola aikoo laittaa esille avajaispäivään mennessä. Myymälään tulee normaalimyynnissä olevien tuotteiden lisäksi ale- ja poistotuotteita.

Verkkokaupan lisäksi Eskola esittelee ja myy tuotteita alan messuilla yhdessä miehensä Jarin kanssa. Puoliso pisti vauhtia myös uusien tuotantotilojen rakentamiseen.

– Jarille hirveän isot pisteet. Ilman Jaria tämä olisi jäänyt tekemättä. Nyt on mahdollista suunnitella tulevaakin: legginsejä, tunikoita ja mekkoja naisille. Miehetkin kaipaavat omia tuotteita.

Avajaiset uudessa Napikkaassa ovat ensi viikon perjantaina.

#