lauantai 17.8.2019 | 18:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven leijonat tulossa miehen ikään

Vesa Berg: ”Mahtavaa, miten elinvoimainen ja aktiivinen

perustamamme klubi edelleen on”

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
La 9.2.2019 klo 06:35

Reisjärvi

Reisjärven Lions Club ry. täyttää pian 50 vuotta. Tarkalleen sanottuna yhtä päivää vaille kahden viikon kuluttua, sillä klubin perustamisasiakirjat allekirjoitettiin 21.2.1969.

– Haapajärven leijonat oli perustettu kahta vuotta aiemmin, mistä ajatus tuotiin Reisjärvelle. Haapajärvestä tuli myös meidän kummiklubimme, klubin perustajajäsen Vesa Berg kertoo.

Kaiken kaikkiaan perustajajäseniä oli 24, joista toiminnassa mukana on Bergin lisäksi enää TapioLintinen.

-Meillä oli palava henki auttaa ystäviä ja kanssaihmisiä. Siksi klubi perustettiin.

Reisjärven klubin ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Lauri Närvänen, ja sen ensimmäisessä hallituksessa istuivat Heikki Jäppinen, Mikko Ruuska, Unto Puurula, Eino Kemell, Tapio Lintinen ja Veikko Kiljala.

– Ensimmäiset kokoukset pidettiin Kisatien koulun opettajainhuoneessa, mihin ”Esson Nelli” toi meille kahvit. Toisinaan hän yllätti meidät jopa voileivillä. Kun Susisaari sitten aloitti toimintansa, kokoukset siirtyivät sinne ja niiden ohjelmaan vakiintuivat ruokailut.

Jotta klubi pystyi aloittamaan toimintansa, tarvittiin tietenkin rahaa.

– Sitä kerättiin alkuvuosina romun keräyksellä. Muistan vieläkin sen, miten puotimme menemään pitkin kyliä romua keräämässä. Se tapahtui heti 1970-luvun alussa, Berg muistelee.

Romun lisäksi leijonat ovat keränneet rahaa muun muassa järjestämällä veikkauksia siitä, koska Reisjärvestä lähtevät jäät, painattamalla verokalentereita ja hirvipeijaisilla.

– Hietalan Eemi asui Reisjärven rannalla ja seurasi jäiden lähtöä tarkkaan keittiönsä ikkunasta. Meillä oli jäällä aina jokin painava esine, kuten vanha kiuas, jonka uppoaminen merkitsi oikean päivän ja kellonajan. Lopetimme sen silloin, kun järveen ei enää saanut upottaa metalliesineitä. Sitten siirryimme arvuuttelemaan Vapun lämpötilaa, vuodesta 1973 leijonana toiminut Kauko Puurula kertoo.

Tänä päivänä varoja kerätään pääasiassa vuotuisten perinnekalentereiden myynnillä ja paikallisen puhelinluettelon julkaisemisella muutaman vuoden välein.

– Klubilla on niin sanotusti kahdet rahat, sillä ne, jotka kerätään kylältä, palaavat myös lyhentämättömänä takaisin kylälle. Ne toiset rahat ovat kerätty jäseniltämme ja ne käytetään jäsenten virkistäytymiseen, vuodesta 1972 leijonana toiminut Aaro Pesola tarkentaa.

Alkuvuosina leijonat kohtasivat paljon ennakkoluuloja, eikä heidän toimintaansa ymmärretty. Tänä päivänä tilanne on toinen, eikä kukaan katso heitä enää karsaasti.

Kun Bergiltä, Puurulalta ja Pesolalta kysyy Reisjärven leijonien merkkipaaluista vuosien varrella, he nostavat esiin Reisjärven ensimmäisen jääkiekkokaukalon, jonka leijonat rakensivat Kisatien koululle toimintansa alkuvuosina.

– Lions Ladyt perustivat Reisjärvelle ensimmäisen päiväkerhon vuonna 1970. Sitä pidettiin alkuunsa paloasemalla ja oli hieno asia kaikin puolin, Berg muistelee.

Leijonat ovat kunnostaneet Susisaaren uimarannan, hankkivat sinne ensimmäisen vesiliukumäen ja vesipolkupyörän. Siitä innostuneina he kunnostivat myös terveystalon rannan, rakensivat lapsille leikkipuistoja ja keräsivät rahaa veteraaneille.

– Olemme jakaneet aina stipendejä opiskelijoille ja hankkineet joululahjoja vähävaraisille. Meillä on myös katastrofirahasto, mistä voimme lahjoittaa selvää rahaa ihmisille, jotka ovat kohdanneet elämässään jonkin ison vastoinkäymisen, kuten tulipalon.

Leijonien viimeisimpiä saavutuksia on Reisjärven terveyskeskuksen ja Honkalinnan yhteyteen rakennettu Kotipuisto, sekä Leijona-Areena, joka valmistui viime kesänä.

– Juuri nyt meillä ei ole suunnitteilla isompaa investointia, mutta ainahan me jotain keksimme, kun sille päälle alamme. Mahtavaa, miten elinvoimainen ja aktiivinen perustamamme klubi edelleen on.

#