lauantai 17.8.2019 | 18:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvellä valtuusto käsittelee maanantaina 15 tuulivoimalan kaavaa: tällä hetkellä toiminnassa yhdeksän voimalaa, Välikankaalle ja Ristiniitylle nousemassa 24 uutta

Arja Kangas Selänne+
Su 3.2.2019 klo 16:05

Haapajärven kaupunginvaltuusto käsittelee huomenna maanantaina Pajunperänkankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavaa.

Kaupunginhallituksen esitys syntyi lähes yksimielisesti. Perussuomalaisten Matti Viitala esitti, että kaupunginhallitus esittäisi valtuustolle, ettei kaavaa hyväksyttäisi. Viitalan esitys raukesi kannattamattomana, ja Viitala jättikin pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Osayleiskaavaan on merkitty kaikkiaan 15 tuulivoimalaa Pajuperänkankaan maastoon, lähelle Haapajärven ja Reisjärven kuntarajaa. Voimalat ovat teholtaan 3-6 MW. Niiden maksimikorkeus on noin 250 metriä maasta lavan kärkeen ja tällä hetkellä yhtä korkeita voimaloita rakennetaan Iihin.

Tuulivoimahankkeesta vastaavat Haapajärvellä ABO Wind Oy ja Infinergies Finland Oy.

Valtuusto käsittelee asiaa huomenna maanantaina Tiiton koululla järjestettävässä kokouksessa. Valtuuston kokoukset ovat julkisia ja päätöksentekoa pääsee seuraamaan paikan päälle.

ABO Wind Oy:llä ja Infinergies Finland Oy:lla on Haapajärvellä suunniteltuna myös Välikankaan ja Ristiniityn alueiden tuulivoima-alueet. Välikankaalle on kaavoitettu 16 voimalaa ja Ristiniityn alueelle kahdeksan voimalaa. Voimaloiden teho on 4,0-4,9 MW ja niiden kokonaiskorkeus on 220 metriä.

– Rakennusluvat ja muut ovat kunnossa ja kun rahoitusasiat saadaan kuntoon ja paperit allekirjoitettua, aloitetaan rakennustyöt melko nopeasti, arvioi Infinergies Finland Oy:n Erwin Birr.

Kaikki 24 voimalaa rakennetaan markkinaehtoisen rahoituksen voimin ja koko hanke on suuruudeltaan noin 120 miljoonaa euroa.

– On suunniteltu, että rakennusaika kestäisi noin puoltoista vuotta ja kaikkien voimaloiden pitäisi olla toiminnassa vuonna 2020.

Pajuperänkankaan tuulivoimaprojektin valmistumisen Birr arvioi muutaman vuoden päähän siitä huolimatta, että valtuusto hyväksyisi kaavan, sillä vaikka hankkeen suunnittelutyö on tehty huolella, valitukset voivat viivästyttää rakentamisen aloitusta.

Aikaisemmin, vuosina 2015 ja 2017, ABO Wind ja Infinergies Finland ovat rakentaneet Haapajärvelle yhdeksän tuulivoimalaa Sauviinmäelle ja Savinevalle. Voimalat ovat teholtaan 3,3 MW ja ne ovat 200–210 metriä korkeita.

Kaupungille tuulivoimalat tuovat tuloja kiinteistöveron muodossa arviolta 30 000 euroa jokaista myllyä kohden vuosittain.

#