lauantai 20.7.2019 | 17:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Kaikki lähtee lukutaidosta

Selänne+
Pe 11.1.2019 klo 14:01

Ei sitä lukea osattu ennenkään. Serkkuni tunnusti isona miehenä, että oppi vasta kansakoulusta päästyään lukemaan ja lukemansa ymmärtämään. Ihmettelin aikanaan, mikä poikiani Aku Ankoissa kiehtoo. Naurun pyrskähdyksiä kuului sohvan nurkasta tuon tuosta. Viikko sitten köröttelin Onnibussissa Helsinkiin. Jyväskylän jälkeen viereeni istahti Ilmari, 6 v. Hän kaivoi repustaan tiiliskiven kokoisen, yli seitsensatasivuisen Aku Ankan, etsi sivun yli puolen välin. Alkoi lukea. Kehui osaavansa. Näytti toistakin melkein yhtä paksua Ankkaansa, vain viisisatasivuista.

Maanantaina Ankka iski taas tajuntaani. Tänä vuonna ensimmäisen kymmenensä täyttävät saavat Aku Ankan tämän kuun lehdet. Kampanjan takana on Elinkeinoelämän keskusliitto tusinoine kumppaneineen pankeista postiin, huoltoasemaketjuun, puhelin- ja vakuutusyhtiöihin. Suojelijana rouva Jenni Haukio.

Aku Ankka on kymmeniä vuosia innostanut lapsia lukemisen äärelle. Operaatio Ankan tavoitteena on kannustaa lapsia lukemaan ja korostaa lukemisen merkitystä osana perheiden arkea. EK:n mielestä lukutaito ei voi olla vain koulun harteilla. Kampanja haluaa herättää keskustelua suomalaisten lukutaidosta, lukemisasenteista sekä hyvän luku- ja kirjoitustaidon merkityksestä. EK uskoo, että kaikki lähtee lukutaidosta. Hyvä lukutaito kun turvaa jatko-opinnot, elämänhallinnan, työelämätaidot ja kilpailukyvyn.

Lukukeskuksen mukaan noin joka kymmenes suomalainen lukee heikosti. Opinnot tai työhön sijoittuminen tuottavat vaikeuksia. 370 000 aikuista on siis vaikeuksissa, jos tietoa tulvii paljon, isoina annoksina, tai se on ristiriitaista. Sitähän tulvii. Ristiriitaista. Lukeminen ehkäisee syrjäytymistä, edistää terveyttä ja hyvinvointia, vähentää stressiä, säilyttää muistia, hidastaa aivojen rappeutumista ja dementian puhkeamista. Ahkerasti kirjoja lukevan eliniän on havaittu olevan pari vuotta pitemmän kuin ei-lukevalla. Ja mille tiedon valtatielle hyvällä lukutaidolla voikaan porhaltaa! Vaikka Ankan avulla.

Outi Levä

#