lauantai 20.7.2019 | 17:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvinen Riina Kiiskilä pakkasi syksyllä repun ja lähti kiertämään Eurooppaa: alle neljän kuukauden aikana tutuksi tuli 14 maata

Reppureissaaminen on Kiiskilälle intohimo ja hän liputtaa sohvasuffauksen puolesta: ”Eri maiden arki ja kulttuuri tulevat helpoiten tutuksi sohvasurffaamalla”

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
La 12.1.2019 klo 08:10

Elettiin syyskuun alkua, viime vuoden puolella, kun Riina Kiiskilä pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa reppuun, nosti sen selkäänsä ja lähti Reisjärveltä kohti Kööpenhaminaa.

– Olin haaveillut jo jonkin aikaa Itä-Euroopasta ja Balkanin maihin tutustumisesta, ja viime syksynä asiat loksahtelivat paikoilleen ihan omia aikojaan ja pääsin lähtemään haaveilemalleni matkalle, Kiiskilä kertoo.

Kiiskilä ei suinkaan ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä muutama vuosi sitten hän seikkaili reppuineen Länsi-Euroopassa. Vuosi sitten hän kiersi reppuineen Thaimaata kuukauden päivät.

– Reppureissaaminen on minulle intohimo, tapa tutustua uusiin kulttuureihin ja oppia maailmasta. Yhden repun kanssa on helppo matkustaa. Jos saan aamulla vaikkapa idean vuoristoon lähtemisestä, niin ei se vaadi kuin repun selkään nostamista ja lähtemistä. Toki siinä täytyy selvittää reittejä ja kulkupelejä, millä sinne loppupelissä pääsee, mutta periaatteessa repun kanssa voi mennä aina sinne, minne nenä näyttää.

Kööpenhaminasta Kiiskilä matkusti ensi Saksaan ja sitten Puolaan. Kaiken kaikkiaan hän oli tien päällä aina jouluun saakka ja kiersi vajaassa neljässä kuukaudessa 14:ssä eri maassa.

– Monissa Itä-Euroopan maissa kommunismin jäljet ovat vielä selkeästi näkyvillä. Maaseuduilla eletään hyvin vaatimattomasti, ja ihmisten elin- ja palkkatasot ovat hyvin erilaisia länteen verrattuna.

– Suurimman vaikutuksen minuun tekivät Kosovo, Albania ja Bosnia. Niillä on niin tuore ja mielenkiintoinen historia, eikä Kosovoa ole edelleenkään tunnustettu omaksi valtioksi kaikkialla maailmalla. Balkanin alueella käytyjen sotien jäljet ovat näissä valtioissa edelleen läsnä ja vaikuttavat museot tuovat sodan kauhut iholle.

Koko matkansa ajan Kiiskilä majoittui pääasiassa hostelleissa tai paikallisten ihmisten kodeissa.

– Sohvasurffaajilla on oma sovellus, mistä voit etsiä toisia yhteisön jäseniä, ja kysyä sopiiko hänen luokseen tulla yöpymään. Näin pääsee nopeasti eri maiden arkeen sisälle. Yhteisön jäsenet ovat yleensä itsekin aikamoisia maailmankansalaisia ja heidän kanssaan on tavattoman mielenkiintoista keskustella eri asioista.

Muun muassa Puolassa nuoria puhutti valtion uusi +500-ohjelmaa, joka vastaa hieman Suomen lapsilisäjärjestelmää.

– Puolassa naisille maksetaan toisesta lapsesta 500 zlotya kuukaudessa, mikä paikallisten mielestä ohjasi naisia kotirouviksi. Brexit sen sijaan puhutti paljon brittinuoria, enkä minäkään ollut aikaisemmin hoksannut, miten paljon se oikeasti vaikuttaa heidän elämäänsä.

Brittinuoria huoletti, kuinka paljon brexit tulee vaikuttamaan heidän, sekä muiden ulkomaalaisten nuorten vapaaseen liikkuvuuteen ja työmahdollisuuksiin.

– Sen vuoksi jotkut harkitsivat hoputtavansa avioitumista ulkomaalaisen kumppaninsa kanssa. Myös Trump puhuttaa nuoria paljon ympäri maailman.

Onko reppureissaaminen sitten kallista? Ei ole, mikäli Kiiskilää uskomme.

– Hostellissa yöpyminen maksaa yleensä noin kuudesta kahteentoista euroa ja jos sen kertoo koko kuukaudella, se tekee suurin piirtein saman kuin oman asunnon kuukausivuokra. Itä-Euroopan hintatason huomioon ottaen siihen summaan voi laskea mukaan myös ruoat, mikäli niitä tekee itse. Usein hostellin asukkaat tekevät yhdessä ruokaa, mikä vähentää ruokakustannuksia entisestään.

Monissa hostelleissa voi tehdä myös työtä joko ruoan tai yösijan eteen.

– Minulla on tapana säästää matkakassaa etukäteen, mutta ei siihen omaisuutta tarvita. Vakuutuksista en kuitenkaan koskaan tingi, vaan niiden pitää olla varmasti kunnossa, kun lähden maailmalle.

Mitä reppureissaaminen sitten vaatii ihmiseltä?

– Rohkeutta, sosiaalisuutta ja seikkailuhenkisyyttä. Kaikille se ei sovi, eikä se aina ole hirveän rentouttavaa, kun etsit bussi- ja junayhteyksiä eri paikkoihin, eikä ilmoitettuja yhteyksiä sitten tulekaan. Kyllä minä muutaman kerran mietin matkani aikana, etten enää ikinä valita VR:n myöhästelyistä, sillä joissain paikoissa liikenneyhteydet olivat olemattomia.

Tulevaisuudessa Kiiskilää haluaa lähteä tutkimaan Ukrainaa, mutta se on jo sitten toinen tarina.

Etsivänä nuorisotyöntekijänä

Satu Kangas-Viljamäki

Reisjärvi

Riina Kiiskilä aloitti vuoden alusta työn Reisjärven kunnan etsivänä nuorisotyöntekijänä.

-Se on 15-29-vuotiaille nuorille suunnattua palvelua. Työhöni kuuluu pääasiassa niiden nuorien etsiminen, jotka eivät ole saaneet syystä tai toisesta opiskelu- tai työpaikkaa peruskoulun tai toisen asteen koulutuksen jälkeen ja etsiä yhdessä heidän kanssaan uusia suuntia elämälle, Kiiskilä kertoo.

Kiiskilä voi auttaa nuoria esimerkiksi erilaisten lomakkeiden ja tukien haussa, ja toivoo nuorten tulevan hänen luokseen, jos jokin asia mietityttää.

-Mietitään niitä ratkaisuja mieluummin vähän etukäteen kuin jälkikäteen.

#