lauantai 20.7.2019 | 16:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemi pohtii pakinassaan kasvun ja ympäristön loputonta ristiriitaa

Selänne+
Pe 11.1.2019 klo 09:26

Kevään eduskuntavaalit lähestyvät ja pistin pitkän nokkani Haapajärvellä Ranuan pirtissä järjestettyyn tupailtaan. Siellä kokoontui keskustahenkistä väkeä ja illan aikana maailmaa parannettiin suurella joukolla. Jokainen sai kaivaa hampaankolosta sanottavansa paikalla olleelle kansanedustajaehdokas Mikko Kinnuselle.

Paikalla olijoita tuntui huolettavan mm. maaseutu-, muuttotappio -ja ilmastokysymykset. Kasvu, -energia, -luonnonvara, -ja ympäristökysymykset ovat niin suuria kysymyksiä, ettei niiden yhteensovittamisessa tunnu löytyvän samaa säveltä. Niiden rinnalla Levonperän tien kunnostus ja Pukkilahden ruoppaus tuntuvat olevan pikkujuttuja.

Olen muutaman kerran keskustellut ystäväni Matti Perttulan kanssa ympäristökysymyksistä. Matti on ajatellut pitkälle asioita, viljellyt luomua, kehittänyt puhdasta energian tuotantoa ja nähnyt maailmaa paljon omaa vattupusikkoa pitemmälle.

Joka kerta keskustelumme ympäristökysymyksistä on jatkunut suuressa yksimielisyyden tunnetilassa, kunnes juttu on siirtynyt taloudelliseen kasvuun. Siinä meidän käsityksemme ovat irtautuneet toisistaan.

Mielestäni kasvu on välttämätöntä jo pelkästään kestävyysvajeen paikkaamiseksi. Kuntayhtymäjohtaja Tuomas Aikkila löi tupaillassa sellaiset madonluvut sote-kustannuksista, että heikompaa hirvitti. Voitaisiinhan sitä tietenkin palata sinne 60-luvulle ja pistää lonkkanivelpotilaalle kävelykeppi kouraan ja toivottaa onnea matkaan. Se olisi halvempi ratkaisu. Onneksi näin ei tehdä vaan vielä rahaa on riittänut kirurgiaan. Ikärakenteen vääristyessä pelimerkkejä tullaan muuten tarvitsemaan aina enemmän lonkkanivelien hoitoon. Se on varma vissi.

Toiseksi jos me emme paina kaiken aikaa sata lasissa tuottavuuden eteen, veli kiinalainen ja muut kansat hoitavat kyllä kasvun meidän puolesta ja mikä onkaan luuserien palkka? Jaettavaa ei taatusti siinä tilanteessa synny.

Kasvua tarvitaan jo pelkästään yhteiskuntarauhan nimissä. Pariisin keltaliivien mellakat lähtivät liikkeelle dieselverojen korotuksista. Mitä meillä tapahtuisi jos kurjistumisen kierre saisi kunnolla niskalenkin?

Heikki Syrjäniemi

#