lauantai 20.7.2019 | 17:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärven biokaasulaitoksella lupaavat näkymät: 1,5 miljoonan euron investointipotista puuttuu enää noin 250 000 euroa

Kymmenen yksityishenkilön joukko on viemässä biokaasulaitosta eteenpäin

Arja Kangas Selänne+
Pe 11.1.2019 klo 08:07

Pyhäjärvelle nelostien varteen suunnitellun biokaasulaitoksen toteutuminen vaikuttaisi varsin lupaavalta. Vajaan 1,5 miljoonan euron investointiin on sitoutunut jo kymmenen yksityishenkilön joukko, joista iso osa on paikallisia viljelijöitä. Rahoituksesta puuttuu enää noin 250 000 euroa, joka takaisi laitoksen rakentamisen liikenneasema ABC:n tuntumaan.

– Me mukana olevat tulimme siihen tulokseen, että laitoksen rahoittaminen yksistään tällä porukalla on liian suuri riski. Nyt toivotaan, että hankkeeseen löydettäisiin lisärahoittajia, kertoo biokaasulaitoksen rakentamiseen sitoutunut viljelijä Ilpo Korhola.

Korholan mukaan rahoitusselvityksiä on tehty jo laajalti ja muun muassa energiayhtiöiden kiinnostusta hankkeeseen on kartoitettu. Yksi kiinnostunut on ollut suomalainen 200 jakeluaseman energiayhtiö.

– Ensimmäiset neuvottelut päättyivät siihen, että yhtiö oli enemmän kiinnostunut ostamaan kaasua kuin sijoittamaan itse laitokseen. Mutta nyt neuvottelut on aloitettu uudelleen, Korhola kertoo.

Monella paikkakunnalla biokaasulaitoshankkeisiin on saatu mukaan myös paikallinen kunta tai kaupunki, mutta Pyhäjärven kaupunki ei ole vielä ottanut asiaan kantaa.

– Kaupungilta ei ole saatu kielteistä eikä myönteistä päätöstä. Asia on ollut nyt hieman odotustilassa, Korhola luonnehtii.

Kaupungille on Korholan mukaan tarjottu mahdollisuutta esimerkiksi osittain kaukolämmön tuottamista kaasulla polttoöljyn sijaan, mutta neuvottelut tyrehtyivät. Laitoksessa mukana olevat toivovat, että asia voitaisiin ratkaista toisin ja perustelevat sitä Pyhäjärven sitoutumisella Hinku-kuntien tavoitteisiin. Niiden mukaan kunnat tavoittelevat 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Korhola on silti luottavainen biokaasulaitoksen toteutumisen suhteen. Viimeksi tällä viikolla on saatu yhteydenottoja laitoksesta kiinnostuneilta.

– Mielestäni koko homma on nyt lupaavalla mallilla ja uskon siihen, että asia saadaan etenemään.

Korhola sanoo, että ihanteellisinta olisi saada hanke käyntiin pikimmiten, ehkä jo ensi syksynä.

– Asialla on sikäli kiire, että Pyhäjärvellä olisi hyvä sauma saada hyvä biokaasun tankkausasema. Nyt nelostien varrelta tankkauspisteet löytyvät Oulusta ja Jyväskylästä.

Pyhäjärven biokaasulaitoksen tuotannossa on näillä näkymin tarkoitus keskittyä pääasiassa liikennekaasun tuottamiseen. Viljelijöiltä ostettua nurmirehua mädätetään kolmessa noin kolmensadan neliön laakasiilossa kolmen kuukauden ajan, jolloin kaasua syntyy koko ajan.

Mädättämisen jälkeen nurmi voitaisiin jalostaa uudelleen pelloille levitettäväksi lannoitteeksi.

Korhola arvioi, että laitos olisi kokoluokaltaan noin kolmetuhatta neliötä. Laitoksesta tehdään tässä vaiheessa vielä kohtalaisen pieni, sillä kaasuautoilukin on vähäistä.

– Mutta kaasunpuhdistamiseen ja käsittelyyn tarkoitettu kalusto on sellaista, että niiden puolesta kaasun tuotanto voitaisiin helposti tuplata tulevaisuudessa.

Laitoksen työllistävät vaikutukset koskevat lähinnä koneurakoitsijoita ja Korhola huomauttaa, että laitoksella on ympäristön kannalta merkittävyyttä.

– Kun raaka-aine tuotetaan paikkakunnalla ja jos se vielä käytetään alueella, niin päästöt jäävät vähäisiksi.

– Toisaalta laitos toisi viljelijöille pientä lisätuloa ja turvaisi jatkon edellytyksiä.

#