lauantai 20.7.2019 | 17:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäkinen Virpi Flankkila katselee maailmaa kamerallaan

Kuvissa luonnollisuus on se idea

Outi Levä Selänne+
Pe 11.1.2019 klo 07:35

Kärsämäki

Kärsämäkinen Virpi Flankkila liikkuu aina kamera matkassaan. Hän kuljettaa sitä repussaan vapaa-aikana ja matkoilla, työhön mennessään ja sieltä tullessaan.

– Ei sitä tiedä, mitä vastaan tulee. Aamusumun aikaan Haapavedelle töihin mennessäni saatan pysähtyä P-paikalla ja napata kuvia. Illalla töistä lähdettyäni kuvaan auringonlaskua Haapavedellä Kirkkojärven rannalla tai ajan Haapajärvelle Kuusaanjärvelle Kallion leirikeskuksen rantaan. Tai heitän kamerarepun selkään ja kävelen vasiten Pyhäjoen rantaan.

Flankkila sanoo räpsineensä aina. Uudelle tasolle harrastus nousi noin viisi vuotta sitten, kun lapset olivat kasvaneet isommiksi ja valokuvaukselle löytyi enemmän aikaa.

– Jäi aikaa katsella maailmaa kameran objektiivin läpi. Tuli digiaika, eikä tarvinnut miettiä, mitä kuvaaminen maksaa, sen kuin kuvasi ja valitsi parhaat otokset.

Flankkila sanoo, ettei ole varsinaisesti opiskellut valokuvausta. Hän on osallistunut Jokihelmen Opiston kuvaus- ja kuvankäsittelykursseille Jarmo Tyyskän ja Juuso Haaralan ohjauksessa eri teemoin ja ollut vuoden päivät Haapaveden kameraseurassa.

– Tässä kuussa menen opettelemaan viikonloppukursseilla studiokuvausta, suunnittelee Flankkila. Kameraseurassa miehet puhuvat viisaita pikseleistä ja tekniikoista. Minä mieluummin mietin ja kokeilen.

Flankkila on osallistunut kansalaisopiston ja kameraseuran yhteisnäyttelyihin ja julkaisee kuviaan Instagramissa. Marraskuussa hän laittoi esille ensimmäisen oman näyttelynsä Kärsämäen kirjastoon.

– Viime vuonna oli juhlavuoteni. Ajattelin, että tasavuosien kunniaksi täytyy repäistä. Itsekritiikki oli hirveä. Näyttelyä pystyttäessäni ajattelin, että olisi kai niitä ollut parempiakin.

Kirjastossa kävijät ovat valokuvia ihailleet. Pienessä tilassa kävijä ei voi välttyä kuvia näkemästä.

– Pysähdyksiä - valokuvanäyttelyyn valitsin hetkiä, jolloin olen katsellut kohdetta kameran objektiivin läpi, ihaillut, ihmetellyt ja… painanut kameran laukaisinta. Objektiivin läpi katsellessa kohdetta voi suurentaa ja pienentää. Tykkään yksityiskohdista. Tällaisena kiireisenä aikana pysähtyminen, katseleminen, kuunteleminen ja ympäröivästä luonnosta nauttiminen voimaannuttaa ja antaa lisää energiaa.

Flankkilan kuvausvälineet mahtuvat jalustoja lukuun ottamatta reppuun. Kameran lisäksi lisälaitteita ovat telezoom, laajakulma ja salama. Hintaa kalustolle kertyy kolmisen tonnia. Seuraava hankinta on kalansilmä eli kupera objektiivi. Kamera seuraa mukana matkoilla ja matkakuvia Flankkila kokoaa kirjoiksi.

- Raahaan mukanani koko kalustoa. Parhaat reissukuvat kerään kirjoiksi, dokumenteiksi. Digimuotoiset valokuvat jäävät usein vain tietokoneelle. Kirjoista kuvia on mukavampi katsella.

Kesällä Flankkila sanoo kuvaansa paljon ihania auringonnousuja ja -laskuja. Talven harmaat päivät eivät kuvaamaan innosta. Kuvan käsittelyä hän tekee viikoittain.

- Säilytän sävyt mahdollisimman luonnollisina. En muuta yleensä värejä, paitsi jos teen kuvista musta-valkoisia. Luonnossa en siirtele mitään enkä asettele kuvauskohteita. Minulle on tärkeää luonnon kauneuden, maisemien ja värien sekä yksityiskohtien katseleminen. Kuvissani luonnollisuus on se idea.

#