lauantai 20.7.2019 | 16:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jalkahoito sopii änkyrämiehillekin, sanoo kärsämäkinen Sauli Saarikoski

Jalkojen hoito on tärkeä osa terveyden hoitoa

Outi Levä Selänne+
Su 6.1.2019 klo 15:35

Kärsämäki

Painaako kenkä, kivistääkö päkiä? Onko jaloissa silsaa tai sientä? Hikoilevatko tai aristavatko ne? Kuivuuko kantapää? Kasvaako känsä? Kynnet voivat kasvaa varpaan sisään tai paksuuntua niin, että niiden leikkaaminen on hankalaa. Moni ei suju itse varpaan kynsiään leikkaamaan. Jalkahoito on tärkeä osa terveydenhoitoa ja täsmähoitoa jaloille. Jalat kuljettavat ja kannattelevat meitä läpi elämän, eikä niitä voi vaihtaa.

– Jalkojen hoitoon tulevat kaikenikäiset, nuorimmat parikymppisiä. Ikäihmisten jalkoja hoidan paljon, sillä he eivät itse kykene tai suju niitä hoitamaan eivätkä pysty leikkaamaan varpaiden kynsiä. Myös miehet hoidattavat jalkojaan aikaisempaa enemmän, sanoo TuulaRuotsalainen Kauneustuulet-hoitolassaan Kärsämäellä.

Ruotsalaisen työpöydällä on pieniä työkaluja, höylä, leikkuri, kynsinauhapihdit, kynsisakset, jalkaraspeja ja raspipapereita, viiloja, teriä ja poria kynsien ohentamiseen, puhdistusainetta ja kynsilakkoja.

– Me miehet ollaan änkyröitä, eikä tunnusteta, että jalat on kipeät, sanoo Sauli Saarikoski.

Jalat lilluvat lämpimässä vedessä. Siihen on lisätty jalkasuolaa. Kovettumat ja kynnet pehmenevät. Saarikoski sanoo käyvänsä jalkahoidossa pari kertaa vuodessa ja kynnet ehtivät venähtää.

– Enhän minä suju itse varpaan kynsiäni leikkaamaan. Pitkät kynnet takertuvat sukkiin, kun niitä vetää jalkaan. Pitäisi käydä useammin. Tämä on paras lahja, kun kaikkea muuta on, kiittelee Saarikoski lasten lapsiltaan lahjaksi saamaansa jalkohoitolahjakorttia.

Ruotsalainen tutkii jalat. Ohentaa ja lyhentää kynsiä, rapsuttelee kuivaa ihoa höylällä ja raspaa ja ihon pinnan sileäksi.

– Kynnet voivat kasvaa sisäänpäin. Ne voivat paksuuntua kynsisienen tai liian ahtaiden kenkien vuoksi.

Ohuet kynnet Ruotsalainen leikkaa kynsisaksilla, paksuuntuneita hän ohentaa poralla ja lyhentää leikkurilla.

– Sopiva kynsien leikkuuväli on pari kuukautta, jalkahoito olisi hyvä tehdä joka toinen kerta, noin kolmesti vuodessa.siis. Diabetesta sairastavien jalkahoito on erityisen tärkeää, että painaumat ja haavat huomataan ja estetään, sanoo Ruotsalainen.

Vanhetessa ihmisen jalan nivelet ja holvit löystyvät, antavat periksi ja painopiste jalassa saattaa muuttua. Siitä saattaa aiheutua kävelyä haittaavia kovettumia ja kipuja. Jalkojen kokokin saattaa muuttua ja päkiän alue laajentua. Silloin on ostettava isommat kengät.

– Vanhemmiten täytyy yleensä hankkia numeroa suuremmat kengät. Myös liikavarpaat ja vaivaisenluut vaativat isompia kenkiä. Kun jalan hovi madaltuu, se muuttaa jalan asentoa ja saattaa aiheuttaa kipua nilkkaan ja sääreen. Hyvät pohjalliset voivat helpottaa, tietää Ruotsalainen.

Lopuksi Ruotsalainen hieroo jalat hyvän tuoksuisella voiteella ja pujottaa jalkaan sukat. Änkyräkin lähtee kotiin keijun kevein askelin.

#