lauantai 20.7.2019 | 17:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joogahieronta on kuin joogaa kaksistaan

Asiakas on passiivinen venyttelijä, hoitaja käyttää painelutekniikkaa

Outi Levä Selänne+
La 5.1.2019 klo 06:35

Kärsämäki

Asiakas makaa lattialla mahallaan. Vasen jalka on koukussa sivulla. Mari Mikkilä jyväkyläläisestä Hoitohuone Pihlajasta on tullut hieromaan kärsämäkistä ryhmää. Mikkilä itse istuu asiakkaan kotona lattialla hierottavan jalkopäässä, pitää hierottavaa nilkasta kiinni ja painelee jaloillaan asiakkaan takareiden lihaksia.

– Jaloista saa paljon voimaa hierontaan, sanoo Mikkilä ja kyselee asiakkaan tuntemuksia.

– Alkaa pistää, sanoo asiakas.

– Otetaanpa sitten ihan takareiden juuresta ja uudelleen kipupisteeseen, pistävä kipu häviää.

Menossa on joogahieronta. Se on kokonaisvaltainen terapiamuoto, jossa yhdistyvät itä- ja länsimaiset tekniikat. Hieronnassa käytetään klassisen mobilisoivan- ja urheiluhieronnan tuttuja hierontaotteita, thaimaalaisen urheiluhieronnan otteita, hatha-joogan liikkeitä ja hengitystä, fasciakäsittelyä sekä akupainannan tekniikkaa. Hieroja käsittelee hierottavaa kämmenillään, peukaloillaan ja muilla sormillaan sekä jalkapohjillaan, polvillaan ja kyynärpäillään.

– Tämä on hyvää jumppaa itsellekin. Tulee hyviä venyttäviä juttuja, sanoo Mikkilä.

Hieronta tehdään lattialla erityisen futon-alustan päällä tai kotioloissa vaikka lattialle taitetulla täkillä. Asiakas on pukeutuneena rentoihin, joustaviin vaatteisiin eikä hieronnassa käytetä öljyjä.

Mikkilä jatkaa etureiden venytyksiä, käsittelee lonkkaa ja polvea, mobilisoi lonkkaniveltä painellen samalla pakaralihaksesta. Kivuliaita paikkoja hierottavalta löytyy ja oikean puoleinen pitkä selkälihas on hyvin jännittynyt.

– Otetaanpa sinne toisenlaista liikettä, päättää Mikkilä. Tässä venyy omatkin takareidet.

Mikkilä pyytää asiakasta laittamaan selällään kädet T-asentoon, oikea jalka koukkuun, kierto vasemmalle, koko oikean puolen pakara venyy ja rankaan tulee kiertoa.

– Tämä on hyvä mahankiertoliike, tuttu liike hatha-joogan tunneilta, sanoo Mikkilä ja kas kummaa, hierottavan maha alkaa ääntelemään. Kertoneeko se sitten siitä, että suolisto tykkää liikkeestä.

Sitten Mikkilä nostaa asiakkaan oikean jalan ylös, pitää kiinni polvesta ja koukistaa nilkkaa, samalla jalkaa päätä kohti taivuttaen.

– Pidän tässä vähän aikaa. Vie ajatus siihen kohtaan, missä venytys tuntuu. Välillä hellitän ja tehdään uudestaan. Pidän tässä taas vähän aikaa. Jokaisella uloshengityksellä vie ajatuksesi jalkaan.

– Tätä liikettä voisi tehdä kotona kuminauhallakin, keksii hierottava.

Joogahieronnassa käsitellään koko vartalo. Käsittely aloitetaan jalkateristä mistä edetään jalkoihin, selkään, käsivarsiin, kylkiin, päähän, niskaan ja olkapäihin. Erilaisia liikkeitä ja venytyksiä on lukuisia, niistä valitaan asiakkaalle tarpeelliset.

– Käyköhän niin, etten ensi yönä enää villasukkia tarvitsekaan, hierottava miettii.

#