torstai 4.3.2021 | 02:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rajattomien mahdollisuuksien himmeli - ”Onneksi ei ole olemassa himmelidirektiiviä”

Outi Levä
Pe 21.12.2018 klo 10:00

Kärsämäki

- Minulta kysytään usein, kuinka kauan himmelin tekemiseen menee aikaa. Oikeastaan aika alkaa satojen vuosien takaa, kun isän suvun esivanhemmat raivasivat peltotilkun pienelle kangaskumpareelle nevan reunaan. Joku antoi sille nimen Kaukapelto. Se pelto on alkulähde tällekin himmelille, Vappu Saaranen kertoo.

Hän näyttää juuri valmistunutta himmeliä, joka jouluna koristaa isoa 1880-luvulla Kuortaneen Ruonalle valmistuneen hirsitalon pirttiä. Kärsämäeltä kotoisin oleva Petri Karsikas perheineen on remontoinut sen ja viettää siellä nyt ensimmäisen joulunsa. Himmeli on Hanna-äidin lahja pojan perheelle.

- Varhain syyskesällä Mauno-veljeni kylvää vanhaa ruislajiketta. Torjunta-aineita tai korrenvahvistajia ei käytetä. Karjanlanta antaa voiman, luonto säätelee talvehtimisen onnistumisen. Lumien sulaessa voi tulla pettymys. Varastossa on aina kaiken varalta säilytettävä ylivuotisia korsia.

Kesän säät vaikuttavat korsien laatuun. Joskus korret on leikattu yksitellen rikkaruohon seasta. Juhannuksen tienoilla saattaa nähdä, kun ruis heilimöi. Silloin on sopiva aika aloittaa himmeliolkien keruu. Korret leikataan sirpillä, lajitellaan puhtaiksi roskista ja himmelikäyttöön sopiviksi ja niputetaan.

- Muutama viikko kuluu tikkaita kiipeillessä, kun nippuja on käänneltävä liiterin seinällä, jossa ne auringossa vaalenevat kauniin kellertäviksi. Sellaisina ne voi varastoida pitemmäksikin aikaa.

Roskaisin työvaihe on olkien puhdistaminen. Solmut leikataan pois ja lehtitupet irrotetaan. Puhtaiden pitkien olkien karkealajittelu helpottaa myöhempää tekemistä, jota ihmiset yleensä tarkoittavat himmelin tekemisellä.

- Koskaan en ole kellon kanssa himmeliä rakentanut. Kutominen vie kymmeniä tunteja. Yleensä minulla on työn alla yhtä aikaa neljä viisikin himmeliä ja välillä rakentelen moduuleita. Juuri valmistuneessa himmelissä on 785 olkipilliä. Siitä voi jokainen laskea...

Ensimmäisen himmelinsä Saaranen sanoo tehneensä “pienenä tinttarellana” alle kouluikäisenä, äitinsä neuvojen mukaan ja myöhemmin yksittäisiä silloin tällöin.

- Ensimmäisen heitin keskeneräisenä uuniin. Siitä puuttui yksi olki ja sanoin: En ikinä ala enää!

Parikymmentä vuotta sitten Saaranen kuitenkin alkoi. Työskenneltyään pitkään kaupan alalla eri työtehtävissä, hän sanoi itsensä irti ja opiskeli käsityöläiseksi. Nyt hän parkitsee poron- ja kalannahkoja, tekee karvakenkiä, lapin pukuja ja himmeleitä.

- Olin vuonna 2007 Ranskassa Montbéliardin joulumarkkinoilla rakentamassa himmeleitä työnäytöksenä. Reissu tuli Pohjoisessa asuvan ystävä-yrittäjäpariskunnan kautta. Rakensin siellä ison himmelin ja muutamia pienempiä. Yksi paikallinen viljelijä opetteli moduulitekniikan ja varmaan nyt tekee siellä himmeleitä.

Seuraavasta vuodesta lähtien Saaranen on osallistunut Naisten joulumessuille Oulussa.

- Messupaikan hinta menee Mannerheimin Lastensuojeluliitolle, siksi menen. Muualla en käykään. Muutamia tilataan vuosittain ja jokunen haetaan kotoa. Ei tämä elätä, mutta on niin mahdottoman mukavaa tekemistä.

Himmelimalleja on satoja. Varhaisimmat ovat perinnemalleja ja himmelikirjoja on julkaistu useita. Uusimpia ovat Eija Kosken himmelimallit. Saaranen tekee himmeleitä mallien mukaan, mutta kehittelee omiakin versioita

- Malleja on rajattomasti. Vähintään joka jouluksi teen uudenmallisen himmelin. Lankana käytän pellavalankaa ja yhdistän oljet ryijysolmulla. Sen vuoksi himmeliä voi tarvittaessa myös korjata, olki kerrallaan. Lankaa jatkan merimiessolmuilla. Se on pitävä eikä anna periksi. Solmu jää oljen sisään.

Himmelin hoito on helppoa. Sitä ei itse asiassa tarvitse hoitaa lainkaan. Paras himmelin säilytyspaikka on Saarasen mukaan avoullakolla, jossa kosteus on sopiva.

Pölyjä voi joskus puhaltaa pois, kuten meistäkin. Minun tekemää himmeliä ei tarvitse hoitaa. Se hoitaa meitä, jos haluamme ottaa sen hoivan vastaan. Himmeli neuvoo meitä olemaan herkkiä, hellävaraisia, rauhallisia ja rentoutuneita.

#