lauantai 17.8.2019 | 18:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Suurin ja kansainvälisin tapahtuma täällä koskaan" - Voimamiehet kisaavat ensi vuonna Pyhäjärven kaivoksessa

Markus Kärkinen Selänne+
Ke 19.12.2018 klo 07:00

Pyhäjärvi

Kansainvälisen Strongman Champions League -voimamieskilpasarjan osakilpailu järjestetään ensi vuoden syyskuussa Pyhäjärvellä. Tapahtumapaikkana toimii kaivoksen alue.

- Kisassa on kuusi eri lajia, ja ideana on, että niistä yksi tai kaksi järjestettäisiin maan alla. Yleisölajit olisivat pinnalla, ja maan alle päästettäisiin vain tv-tuotanto, Pyhäjärven vt. kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi kertoo.

Tavoitteena on, että Pyhäjärven tapahtumassa päästäisiin rikkomaan alan maailmanennätyksiä. Paikalle halutaankin parhaat mahdolliset kilpailijat, ja myös Guinnesin World Recordsin toimitsijoita on tulossa paikalle.

- Ainakin yksi laji kisataan kaivoksen pohjalla, jolloin saadaan maailmanennätys syvimmällä koskaan kilpaillusta voimamieskisasta. Tarkoituksena on rikkoa myös muita ennätyksiä. Kutsumme ei lajeihin kavereita, joilla on tiettyjä vahvuuksia. Esimerkiksi viikinkipunnerruksiin kutsumme vahvat punnertajat, jotka yleensä voittavat ne lajit, tapahtuman pääjärjestäjänä toimivan Fitness Media Oy:n toimitusjohtaja Timo Kangasluoma kommentoi.

Virallisia yleisötavoitteita ei ole vielä asetettu, mutta Kiviniemi arvelee tapahtuman tuovan tuhansia vierailijoita paikkakunnalle. Sitäkin tärkeämpänä asiana Pyhäjärven kannalta hän pitää tapahtuman tuomaa näkyvyyttä.

- Tämä on suurin ja kansainvälisin, ja myös näkyvyydeltään suurin tapahtuma täällä koskaan. Tapahtuman tv-oikeudet on myyty yli 90 maahan, Kiviniemi toteaa.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Pyhäjärven kaupunki, kaupungin omistama kaivosalueen uudistoimintaa kehittävä Pyhäjärven Callio sekä Fitness Media Oy ja SCL Finland. Aloitteellinen osapuoli sopimuksen synnyssä oli kaupunki.

Kiviniemi kuvailee tapahtumasopimuksen olevan "merkittävä satsaus" Pyhäjärvelle. Kaikkinensa tapahtumasta tulee hänen arvionsa mukaan kaupungille kustannuksia joitakin kymmeniä tuhansia euroja, mutta toisaalta hän kertoo tapahtumasopimuksen mahdollistavan kaupungille myös tulojen hankkimisen. Kiviniemen mukaan sopimuksen neuvottelemisessa auttoi tarjolla ollut poikkeuksellinen kilpailupaikka kaivosalueella.

- Sopimuksesta on saatu neuvoteltua veronmaksajien kannalta kustannusneutraali kokonaisuus. Kustannukset saataisiin takaisin jo pelkästään näkyvyydellä ja tapahtuman myötä tänne jäävillä euroilla, mutta pystymme myös itse tekemään tapahtuman yhteydessä bisnestä. Sopimus mahdollistaa meille laajan yritysnäkyvyyden myymisen, Kiviniemi muotoilee.

Kangasluoman mukaan paikkakunnan tarjoama kaivosympäristö oli suurena vaikuttimena tapahtumasopimuksen solmimisessa.

- Toteutamme tällaisia spesiaalikilpailuja Champions-liigassa noin yhden vuodessa, ja vuoden 2019 osalta asia oli vielä auki ja tämä sattui sopivaan saumaan. Maailmalla oli muitakin hakijoita, mutta tämä kisa voitettiin pitkälti tämän paikan erikoisuuden ansiosta.

Kaivosympäristössä Kangasluomaa viehättää paitsi paikan visuaalinen näyttävyys, myös sen tarjoamat tasokkaat ja monipuoliset suorituspaikat tasaisine alustoineen niin sisä- kuin ulkotiloissa.

- Riippuu vielä VR:stä, mutta kun alueella on myös kiskot, on suunnitelmissa yhdeksi lajiksi myös junanvaunun kiskontaa.

- Ja visuaalisuudellakin on iso arvo. Paikka herättää mielenkiinnon karuudellaan ja miehisellä ympäristöllä. Tästä saadaan varmasti kisa, joka jää mieliin tv-katsojillekin ympäri maailmaa, hän lisää.

#