lauantai 25.5.2019 | 00:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus 7.12.: Sotaa ja rauhaa

Selänne+
To 6.12.2018 klo 08:00

Nykyajan ihmisille maamme itsenäisyys voi tuntua itsestään selvältä. Sitä se ei kuitenkaan ole. Suomen itsenäistymisen taustalla vaikutti muiden syiden lisäksi eittämättä hyvä ajoitus ja puhdas tuurikin. Alkutaival ei ollut kuitenkaan helppo. Alle vuoden ikäinen valtiomme ajautui veriseen sisällissotaan. Jakolinjat olivat jyrkkiä, ja monista ystävistä ja jopa sukulaisista tuli tuolloin vihollisia keskenään.

Maamme itsenäisyys oli myös kovan koetuksen alla toisen maailmansodan aikana, jolloin se säilyi niin sota- kuin kotirintamankin kovan työn ja suurten uhrausten ansiosta. Hyvin heikoista lähtökohdista huolimatta maamme pystyi nousemaan yhteiseen rintamaan ja puolustautumaan menestyksekkäästi yhteistä vihollista vastaan vain parikymmentä vuotta kansan jakaneen sisällissodan jälkeen. Ja yhteen hiileen puhallettiin senkin jälkeen, ensin jälleenrakennuksessa ja sotakorvausten hoitamisessa, sen jälkeen pohjoismaisen hyvinvointivaltion luomisessa.

Itsenäisyytemme juhlinta tuntuu usein kulminoituvan talvi- ja jatkosotien muistelemiseen. Vaikka maamme sotaponnistelut eittämättä olivatkin avainasemassa itsenäisyytemme turvaamisessa, on hyvä muistaa, että monilla mittareilla maailman parhaisiin lukeutuvasta maastamme ei ole tullut näin hieno paikka elää ja asua pelkän sotimisen, vaan myös rauhan ajan kovan työn ja hyvän yhteishenkemme ansiosta.

Markus Kärkinen

#