lauantai 25.5.2019 | 00:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Ammu, ammu" - Uusi metsästyssimulaattori Kärsämäen Riistanhoitoyhdistyksen testissä

Outi Levä Selänne+
Ti 4.12.2018 klo 14:00

Kärsämäki

Kärsämäen Riistanhoitoyhdistys esitteli tuliterän metsästyssimulaattorinsa Kärsämäen harrastemessuilla. Sen hankintaan yhdistys sai avustusta Keskipiste-Leaderistä.

- Karhu on helppo saalis, lupaa Kärsämäen Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Kaijankoski Antti Pekkalalle, joka tulee kokeilemaan metsästyssimulaattoria. Hän sanoo ampuneensa viimeksi armeijassa.

- Vaihdetaanpa haulikko, kun näyt osaavan ampua, sanoo Kaijankoski ja Pekkala siirtyy fasaanijahtiin.

- Haulikolla saat ampua pikkuisen yli, opastaa Kaijankoski.

- Kato, molemmat. No niin, alkaa keiton ainekset olla.

Simulaattori käsittää dataprojektorin, kameran, siirrettävän valkokankaan ja tietokoneen sekä neljäkymmentä ohjelmaa. On hirven-, karhun-, villisian-, fasaanin ja sorsanmetsästystä. Lisäksi riekon metsästys seisovalla koiralla ja riistapolku, savikiekon ammuntaa, pistooliammuntaa maaleihin sekä länkkärityyliin. Metsästysmaisemat vaihtuvat metsiköistä peltoaukeisiin.

- Kyllä sillä tietokoneella voi näköjään tehdä vaikka mitä, ihmettelee Aino Jussila.

Myös vaikeusasteet vaihtuvat, on sivu- ja ylilentoja. Aseina voidaan käyttää haulikkoa, kivääriä ja pistoolia. Omaa asetta voi käyttää laserpatruunoilla. Sakari Madetoja kokeilee karhunkaatoa poikansa Sampon yllytyksestä. Hän ei ole ikinä metsästänyt eikä sano olevansa kovin innokas ampumaan.

- Noinko se löntystelee?

- Saa siihen nopeuttakin. Ammu, ammu, yllyttää Kaijankoski ennen kuin karhu ryntää päälle valkokankaalta.

Karhun kaatoa kokeilivat myös Martti Muranen ja Seija Särkioja. Särkioja sanoo, ettei ole ikinä ampunut. Joskus Nintendolla “leikisti olisin saanut karhun, olin parempi kuin isäntä”.

- Pistäppä se karhu, sanoo Särkioja.

Metsästä ilmestyy iso karhu. Särkioja kaataa sen. Ohjelma näyttää, mihin laukaukset osuivat, tappavat ja huonot osumat sekä muuta tilastotietoa. Särkioja näppää kuvan kännykkäänsä.

- Voin näyttää Korpelallekin, hän sanoo.

Metsästyssimulaattoria tullaan Kaijankosken mukaan käyttämään talviaikaisessa harjoittelussa ja ampumataidon ylläpidossa sekä metsästystutkinnoissa, joihin vuosittain osallistuu 5-10 kokelasta. Aseen käsittelyn vuoksi ei tarvitse radalle lähteä. Muita käyttökohteita voivat olla esimerkiksi tyky-toiminta ja nuorille järjestettävät kerhot. Pelejä ja kilpailujakin voi järjestää, sillä metsästyssimulaattorissa voi kisata kaveria vastaan.

- Lopullinen sijoituspaikka on vielä hakusessa, Kaijankoski sanoo.

#