lauantai 25.5.2019 | 00:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mistä apua, jos sisäilmaoireet vaivaavat? Ratkaistaan yhdessä! -hanke etenee Reisjärvellä

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
Ti 4.12.2018 klo 06:30

Reisjärvi

Hengitysliiton kolmivuotinen Ratkaistaan yhdessä! -hanke etenee Reisjärvellä reippain askelin.

- Aloitimme toiminnan kesäkuussa alkukartoituksella ja haastatteluin. Nyt neuvottelemme kunnan kanssa ratkaisupajoista, hankkeen Pohjois-Suomen suunnittelija Outi Leveäoja kertoo.

Hän on käynyt esittelemässä hanketta sekä Reisjärven Hengitysyhdistyksen että Reisjärven Vanhempainyhdistyksen hallitukselle, ja nyt hän piti asiasta tietoiskun yhdistyksen syyskokouksessa.

- Autamme kuntia löytämään ratkaisuja lasten ja perheiden tukemiseksi silloin, kun koulun tai päiväkodin sisäilma aiheuttaa oireilua, Leveäoja kertoo.

- Kumppanikunnan vanhempainyhdistyksille järjestetään tietoiskuja ja luentoja, minkä lisäksi hanke tarjoaa koulutusta ratkaisukeskeisten vaikuttamiskeinojen käyttöön. Luennot ovat täysin maksuttomia yhdistykselle, ja ne ovat avoimia kaikille vanhemmille. Yhteistyö vanhempainyhdistysten kanssa voi olla myös virkistystoiminnan järjestämistä yhdessä muiden yhdistysten kanssa.

Leveäoja esitteli Vanhempainyhdistyksen kokouksessa hankkeen luentotarjottimen, joka sisälsi kaiken kaikkiaan seitsemän erilaista vaihtoehtoa, kuten lääkärin luento sisäilmasta johtuvista oireita, lasten kehityksestä ja siitä, miten oman kodin hyvästä sisäilmasta voi pitää huolta.

Hankkeen päätavoite on tehdä näkymättömästä näkyvää, tunnistaa jo olemassa olevia ja luoda uusia palvelupolkuja lapsen oppimiseen ja koulunkäynnin tukemiseen, lapsen hyvinvoinnin ja sosiaalisten suhteiden tukemiseen sekä vanhempien ja koko perheen tukemiseen.

- Oleellista on, että asiat tuodaan julki. Silloin myös tuki ja apu voidaan kohdentaa oikein ja oikea-alaisesti. Haastattelujen perusteella lasten vanhemmat haluavat tulla kuulluiksi ja olla osallisia ratkaisujen tekemisessä. Kun lapsi oireilee, heille pitää olla selkeä polku olemassa, mistä he saavat apua. Näin ei valitettavasti useinkaan ole, ja rakennamme niitä nyt valtakunnallisesti, Leveäoja kertoo.

Ratkaistaan yhdessä! -hanke on valtakunnallinen, ja se toteutetaan yhteistyössä Hengitysliiton, Suomen Vanhempainliiton ja Homepakolaiset ry:n kanssa. Se toteutetaan Veikkauksen tuella ja se työllistää kolme henkeä eri puolilla Suomea, yhden Helsingissä, yhden Tampereella ja yhden Reisjärvellä.

Hankkeen esittelyn lisäksi Reisjärven Vanhempainyhdistyksen kokouksessa käytiin läpi syyskokoukseen kuuluvat sääntömääräiset asiat.

#