perjantai 16.11.2018 | 09:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ruusulan vuokrat puhuttavat Haapajärvellä – nousua aiempaan oli jopa toista sataa prosenttia – vuokrankorotuksesta valtaosa katetaan asumistuen nousulla

Selänne+ | Ti 11.9.2018 klo 18:00

Antti Savela (KP)

Attendon Isokadulla avaaman vanhusten palvelukodin Ruusulan vuokrat ovat herättäneet keskustelua Haapajärvellä.

Tiistaina haapajärvinen pitäjänneuvos Maritta Niska (sd.) kertoi, että valtuutetut ovat pyytäneet vuokrien noususta virkamiehiltä tarkan selvityksen.

Vuokrat nousivat reilunlaisesti vanhusten siirryttyä kaupungin omistamasta Karjalahdesta yksityisen palvelukotiin asumaan. Parhaimmillaan vuokrat nousivat yli sadalla prosentilla.

Uudessakin palvelukodissa palvelut järjestävän Selänteen peruspalvelukuntayhtymän johtaja Tuomas Aikkila toivoo, että vuokrien nousussa ei tuijoteta bruttovuokriin vaan nettovuokriin.

– Vuokrataso on noussut paljon, mutta kun eläkkeensaajan asumistuki nousee samassa suhteessa, nettovuokrien korotus jää maltilliseksi.

– Korotus on maltillinen semminkin, kun ottaa huomioon, että nyt siirrytään asumaan 80-luvulla rakennetusta palvelutalosta uuteen, valoisaan ja väljään rakennukseen, Aikkila toteaa.

Myyntijohtaja Timo Wikberg Attendolta kertoo, että uudessa palvelukodissa kaikki vanhukset, olivatpa miten vähävaraisia tahansa, pystyvät asumaan.

– Kela tulee vastaan vuokrissa ja Selänne maksaa palvelusetelillä palvelun siltä osin mitä asukkaan omat tulot eivät riitä. Käyttövaraa pitäisi jäädä jokaiselle asukkaalle vähintään kuntayhtymän linjauksen mukainen minimi, josta pitää kustantaa vielä lääkkeet, Wikberg kertoo.

Hänen mukaansa vuokrataso vastaa ikäihmisten yleistä vuokratasoa Suomessa.

– Vuokrien korotus olisi ollut aivan vastaava, jos Karjalahti oli peruskorjattu ja asukkaat olisivat jääneet sinne, Wikberg toteaa.

Asumistuen muutoksen voi jokainen laskea Kelan nettisivuilla. Keskipohjanmaa havainnollistaa keksityllä esimerkillä asumistuen muutosta vuokran noustessa:

Asukkaan tulot ovat 890 euroa. Hänellä ei ole omaisuutta. Vuokran ollessa 240 euroa kuukaudessa asumistuki on laskennallisesti 103 euroa jolloin nettovuokraksi jää 137 euroa.

Vuokran ollessa vastaavasti 540 euroa asumistuki nousee noin 360 euroon, milloin nettovuokraksi muodostuu 180 euroa. Nettona vuokra nousee siis runsaat 40 euroa. Laskelma on kuitenkin vain esimerkinomainen.

Haapajärvellä Karjalahden palvelukoti myytiin Attendolle viime vuoden syksyllä. Noin 30 asukasta muutti uusiin Ruusulan tiloihin toissa viikolla. Karjalahteen jäi vielä noin 26 asukasta.

#
Fingerpori